Den 39 år gamle usbekeren ble pågrepet seks timer etter dramaet i Stockholm sentrum. Ifølge svenske medier har han tilstått i avhør at det var han som kapret og kjørte lastebilen inn i Drottninggatan i Stockholm fredag ettermiddag.

Fire mennesker er bekreftet drept, i tillegg ble minst 15 personer skadd. Flere personer er pågrepet og 39-åringen Rakhmat Akilov er siktet for å være hovedpersonen bak terroraksjonen.

BAKGRUNN: Flere drept i terrorangrep i Stockholm

Skjermdumper fra samtalen skal ha blitt delt og publisert i flere russiske medier på lørdag. Og det skal være en tadsjikisk IS-tilhenger han har chattet med.

Les også: - Fant hjemmelaget bombe i lastebilen

Kontakt med kjent IS-tilhenger

Fire menneske ble drept og 15 ble skadd før han krasjet lastebilen inn i en butikkfasade og stakk av. En udetonert, hjemmelaget bombe ble senere funnet i lastebilen.

Ifølge flere russiske medier skrøt Rakhmat Akilov av det han hadde gjort på meldingstjenesten WhatsApp, der han var i kontakt med en kjent tadsjikisk IS-tilhenger før han ble pågrepet.

– Jeg kjørte over ti personer, skrev Akilov til IS-tilhengeren, som benytter psevdonymet Abu Fatyma.

I forkant av terrorangrepet skal Akilov, ifølge Expressen, også ha skrevet at han skulle finne en stor bil og kjøre inn i en folkemengde. Han skal også ha spurt hvordan han kunne lage en bombe.

Les også: Tre av ofrene i Stockholm er identifisert

Les også: Svensk politi er sikre på at de har rett person

- Fornøyd med terroraksjonen

Abu Fatyma skal ha tatt en skjermdump av chatten, som ble lagt ut på et forum for IS-tilhengere bare en halvtime etter dramaet i Stockholm, ifølge de russiske avisene Pravda og Politonline, samt radiostasjonen Echo Moskvy.

Expressen skriver også at Akilov har sagt at han er fornøyd med gjennomføringen av terroraksjonen. I avhør skal han ha innrømmet at han stod bak lastebilterroren som drepte fire mennesker.

Les også: Tre av ofrene i Stockholm er identifisert

Les også: Svensk politi er sikre på at de har rett person

Den svenske avisen skriver også at Akilov har forklart at det ikke var tilfeldig at det var folksomme Drottninggatan som ble rammet. Tidspunktet for ugjerningen skal heller ikke ha vært tilfeldig.

39-åringens forsvarer har ikke villet uttale om hans klient erkjenner straffskyld.

- Innelåst resten av livet

Svensk politi har ikke ønsket å uttale seg konkret om hva som er kommet frem i avhør, men politilederen Jan Evensson sier følgende til SVT:

- Han kommer til å sitte innelåst resten av sitt liv.

Overfor TV-kanalen forteller politiet også at de er overbevist om at de har pågrepet personen som faktisk står bak Stockholm-terroren.

Akilov skal ifølge Expressen også har fortalt politiet at han har oppnådd det som var hans mål da han kjørte på det han kaller «vantroende». Den svenske avisen skriver også at 39-åringen har forklart at han tidligere har vært på stedet for å rekognosere.

Flere løslatelser

Alle som ble pågrepet etter lastebilangrepet i Stockholm, med unntak av to, er nå utenfor mistanke og løslatt, opplyser svensk politi.

39 år gamle Rakhmat Akilov, som ifølge svenske medier i avhør har tilstått at det var han som kjørte ned og drepte fire mennesker med en kapret lastebil, sitter fortsatt fengslet.

–Vi er ganske overbevist om at dette er helt riktig person. Han kommer til å sitte inne resten av sitt liv, sa politiets fungerende kommandosjef Jan Evensson til SVT søndag kveld.

Ytterligere én person sitter fengslet i saken, men det er ikke kjent hvem dette er eller hvilken tilknytning vedkommende eventuelt har til Akilov.

Det eneste som er kjent om vedkommende er fengslingsgrunnlaget, som er skjellig grunn til mistanke om terrorforbrytelse ved drap.

Klokken 12 mandag minnes ofrene for angrepet med ett minutts stillhet i Sverige.

Har du sett disse videoene?