RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

AKP vinner igjen

Foto: AFP/scanpix
Sist oppdatert:
Tyrkias største parti AKP har fått flertall i parlamentet, igjen.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anatolia er det nå bekreftet at Tyrkias største parti, AKP, får flertallet av de 550 setene i parlamentet, melder AP.

Søndagens valg har blitt sterkt kritisert fra flere hold, og flere er i tvil om valget kan karakteriseres som fritt og rettferdig.

Les hvorfor her!

- Valget har vært en veldig viktig test for det tyrkiske demokratiet, sier landets statsminister og valgvinner Recep Tayyip Erdogan.

Vel 43 millioner av Tyrkias 74 millioner innbyggere har stemmerett i valget.

Redd skillet utviskes
Valget til nasjonalforsamlingen ble fremskyndet etter vårens protester mot AKPs planene om å utnevne utenriksminister Gül som presidentkandidat.

Forslaget førte til store massive demonstrasjoner i flere tyrkiske byer, for partiet har røtter i islambevegelsen.

Landets militærhær likte heller ikke denne ideen og raslet med militærkuppsablene. Grunnen er at hæren ser på seg selv som en garantist for det sekulære styresettet, og vil forhindre AKP for mer makt i frykt for at det skarpe skillet mellom stat og religion kan utvaskes.

Domstolen underkjente AKPs rett til å gjennomføre presidentvalg uten 2/3 flertall i parlamentet, og resultatet er oppløsning av sittende parlament og fremskutt parlamentsvalg 22. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere