RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aksjefest i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
De amerikanske investorene var i strålende humør torsdag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Aksjene på Wall Street steg bredt torsdag. I førersete satt bilprodusenten General Motors som har fått skikkelig driv i aksjekursen den siste tiden. Rett bak oste det av McDonalds som også opplevde et aldri så lite rally.

NA24 - din næringslivsavis

- De store selskapene er åpenbart i søkelyset igjen. Det har å gjøre med selskapsnyheter og forventninger om at sentralbanken vil kutte renten, sier sjefmarkedsøkonom Peter Cardillo, ifølge Marketwatch.

I tillegg kunne investorer som har vært nervøse på nedslagsfeltet i bolig- og kredittmarkedet puste noe lettere ut. USAs største boliglånsyter Countrywide Financial meldte nemlig at de har fått sikret seg nye 12 milliarder dollar i kreditt. secured $12 billion in credit. Denne informasjonen fikk en del til å gå bort fra tanken om at giganten risikerte å kollapse grunnet den økende andelen misligholdte lån.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte med 4.000 til 319.000 i forrige uke. Forventningene blant økonomene lå på 325.000, viser tall fra Bloomberg News. Antallet langtidsledige falt med 6.000 til 2.585.000.

Fredag i forrige uke kom sysselsettingsrapporten som slo ned som en overraskelse. Blant det som sjokkerte økonomene var at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 4.000, mens blårussen hadde ventet en tilvekst på 100.000. Ledighetsraten forble uendret på 4,6 prosent. Flere økonomer har argumentert for at svekkelsen i boligmarkedet blir motvirket av det sunne arbeidsmarkedet. Fredag snudde mange i sitt syn.

Sterkt fra GM
General Motors opplever økende interesse for selskapet. Ifølge Detroit News prøver den amerikanske bilstoltheten å få innført et todelt lønnssystem som vil tillate at nye ansatte kan få mindre lønn enn gamle travere. Samtidig skriver Wall Street Journal at den sterke fagforeningen United Auto Workers er på glid på spørsmålet om å opprette et fagforeningskontrollert fond som skal ta seg av helseforsikring.

Dette kan gi en etterlengtet hjelp til de tre største bilprodusentene i USA. Disse har de siste årene slitt med store pensjonsforpliktelser og har hatt et skrikende behov for omstilling. En avtale med de fagorganiserte kan bidra til at 95 milliarder dollar blir frigjort.

Selskapet hoppet opp hele ti prosent på nyheten.

Billigkjeden Target sier de kan komme til å selge kredittkortfordringer for til sammen 7 milliarder dollar. For det ble selskapet belønnet med en oppgang på 2,7 prosent.

McDonalds meldte sent onsdag at selskapet øker utbyttet for vanlige aksjonærer med hele 50 prosent. For det ble selskapet belønnet med en oppgang på hele 6,1 prosent.

Oljeøkning
Alcatel-Lucent har sendt ut nok et resultatvarsel og får svi for det. Det er tredje gang siden fusjonen for under ett år siden gikk ble gjennomført. Aksjen ble slaktet og sendt ned med 8,8 prosent.

Dollarkursen fortsetter å svekke seg mot de viktigste valutaene. Forventninger om at den amerikanske sentralbanken vil sette ned renten etter rentemøtet førstkommende tirsdag har fått USAs valuta til å gå i kjelleren.

Orkanen Humberto presset både opp olje- og bensinprisen etter at stormen kuttet strømmen på tre raffinerier i Texas. Onsdag steg oljeprisen til de da høyeste nivåene noensinne grunnet overraskende oljelagertall.

For første gang noensinne stengte råvarebørsen i USA med en oljepris på over 80 dollar. Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet frontkontrakten på WTI-oljen 80,04 dollar, som er en oppgang på 13 cents. I løpet av sesjonen ble råoljen notert til 80,20 dollar, som er den høyeste noteringen noensinne. Prisene er nå 25 prosent høyere enn for et år siden.

De tre raffineriene som er stengt drives av Total SA, Valero Energy og Motiva Enterprises og har samlet en kapasitet på 850.000 fat med råolje dagen.

- Vi lurer på hva 80 dollar fatet betyr i dag. Disse prisene kan enten være et signal på at økonomien leger seg eller et signal om høy inflasjon og en kommende resesjon, vi vet bare ikke. Det er på tide å ta en pust i bakken, sier Phil Flynn visepresident hos Alaron Trading, ifølge Bloomberg.

Tirsdag bestemte OPEC at de skal øke produksjonen med 500.000 daglige fat for å møte den økte etterspørselen. Denne ekstraleveransen starter i november.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones + 1,0% til 13.424,88

S&P 500 +0,8% til 1.483,95

Nasdaq +0,3% til 2.601,06

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere