Al-Qaida: 100.000 dollar til den som tar livet av Lars Vilks

Den svenske kunstneren Lars Vilks skal ha vært målet for skytingen i København lørdag ettermiddag. Han har levd med drapstrusler i en årrekke.

Den svenske kunstneren Lars Vilks skal ha vært målet for skytingen i København lørdag ettermiddag. Han har levd med drapstrusler i en årrekke. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Den svenske kunstneren har fått en rekke drapstrusler.

14.02.15 20:50

Det var etter at den svenske kunstneren Lars Vilks (68) tegnet profeten Muhammed som en hund i 2007 at han skal ha blitt et mål for ekstreme muslimer.

Al Qaida skal ha utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som tar livet av han.

Lørdag ble en person drept og tre politimenn skadet i et angrep på et debattmøte i København, der Vilks var tilstede. Dansk politi anser hendelsen som et drapsforsøk på Lars Vilks.

I invitasjonen til debattmøtet står det blant annet:

«Hvor går grensen? Er der noen grense? Skal man sette sitt liv som kunstner og aktivist på spill? Skjemmer kunst med et politisk budskap for kunstens uttryk? Har vi rett til å være blasfemiske? Og tør vi å være det etter terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo?».

I invitasjonen står det også at det vil være skjerpet sikkerhet på arrangementet. Likevel klarte altså gjerningsmenn å ta seg inn og skyte minst fire personer.

Les også: Vebjørn Selbekk: - Jeg er dypt preget

Stilte ut Mohammed-tegninger i Norge
Vilks har lenge vært en svært omstridt kunstner, og han har levd med drapstrusler siden 2007.

Sommeren samme året skal Vilks ha hatt en utstilling med pennetegninger av den islamske profeten Muhammed i Sverige. Første gang han viste Muhammed-tegninger var imidlertid i Norge, under utstillingen «Oh my god!» på Vestfossen Kunstlaboratorium i Buskerud.

Disse tegningen skal imidlertid ikke ha vakt alvorlige reaksjoner, angivelig fordi de var satt inn i en tematisk sammenheng.

Kort tid etter denne utstillingen skal han ha stilt ut en enkel skisse i A4-format av profeten utformet som en hund på utstillingen «Hund» i Linköping i Sverige. Dette skal ha skapt sterke reaksjoner, men Vilks har også blitt forsvart av muslimske og jødiske intellektuelle i Sverige.

Vilks har også tegnet andre omstridte tegninger, blant annet «jødepurke» og en «Jesus-elefant».

Les også: Oslo-politiet følger situasjonen i København nøye

Truet av Al-Qaida
Vilks' tegning har også blitt publisert i en rekke svenske aviser, først i avisen Nerikes Allehanda i 2007. I august samme år ble det arrangert demonstrasjoner mot tegningen i Pakistan, der dokker som forestilte Vilks og Sveriges daværende statsminister, Fredrik Reinfeldt,

Al-Qaidas påståtte leder i Irak, Abu Omar el-Baghdadi skal ha utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som dreper kunstneren.

I august 2010 skal sju personer ha blitt pågrepet i Irland, mistenkt for å planelgge drap på Vilks. Dagen etter publiserte flere svenske aviser en av hans omstridte tegninger av Muhammed.

- Samme metode som Charlie Hebdo
Den svenske kunstneren Lars Vilks er utpekt av al-Qaida og står mer utsatt til enn avisa Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard, mener forsker Magnus Ranstorp.

Den svenske terroreksperten er selv i København og sier han kjenner til Kruttønnen, lokalet som lørdag ble beskutt med automatvåpen.

– Lars Vilks har også tidligere vært på dette stedet og snakket, sier Ranstorp.

Det danske sikkerhetspolitiet PET mener det etter all sannsynlighet er snakk om et planlagt terrorangrep, og Vilks antas å ha vært målet.

Ranstorp understreker at det fortsatt er mye som ikke er kjent, men fastslår at angrepet i København minner om terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

– Det er samme metode, sier Ranstorp.

Les også: UD: – Ingen meldinger om nordmenn på debattmøtet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.