*Nettavisen* Nyheter.

Al-Qaida fikk britiske våpen

Den britiske parlamentet vil granske hvordan flere tusen pistoler beregnet på irakiske politimenn havnet hos al-Qaidia-grupper i Irak.

20.03.06 16:00

Pistolene var ment for irakisk politi. I stedet havnet de hos grupper i al-Qaida-nettverket til Abu Musab Al-Zarkawi, skriver avisen The Observer.

Granskningskomiteen vil be utenriksminister Jack Straw om en forklaring på hvordan flere tusen halvautomatiske pistoler kom på avveie.

- Dette er koalisjonsmyndighetenes feil. De på sørge for at våpen som blir sendt til Irak ikke havner i hendene på kriminelle, sier parlamentsmedlemmet Adam Price til avisen.

Det amerikanske forsvarsdepartementet tok initiativet til avtalen. Gjennom det amerikanske selskapet Taos Industried ble det London-baserte selskapet Super Vision International kontaktet. Det britiske selskapet ordnet bestillingen til den italienske våpenfabrikanten og ba Cornwall-selskapet Helston Gunsmiths ordne eksportlisensen til Irak.

- Korupsjon
Lederen for Supervision International, Chris Bradbury, sier til avisen at han ikke overrasket over at al-Qaida har fått kloen i en del av pistolene.

- Scottland Yard og etterretningstjenesten har avhørte meg, men de finnes ikke noen bevis på at vi har gjort noe feil. Iraks myndigheter rekrutterer folk fra gaten. Vi vet ikke hva slag lojalitet de føler, sier Bradbury Observer.

Chris Price fra Helston Gunsmiths tror korrupsjon ligger bak.

- Jeg tror noen i det irakiske politiet solgte pistolene svart. Derfor har våpnene havnet hos feil mennesker, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag