RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Al-Qaida har heist flagget i Aden i Jemen

Siden Houthi-militsen ble drevet ut av havnebyen Aden sør i Jemen i juli, har det kommet relativt få bilder derfra. Dette bildet er tatt av en Reuters-stringer 16. august.
Siden Houthi-militsen ble drevet ut av havnebyen Aden sør i Jemen i juli, har det kommet relativt få bilder derfra. Dette bildet er tatt av en Reuters-stringer 16. august. Foto: Stringer (Reuters)
Sist oppdatert:
Al-Qaida-krigere har tatt kontroll over en bydel i den viktige havnebyen Aden sør i Jemen, ifølge innbyggere.

Inntoget i en av verdens travleste havnebyer er nok et tegn på at al-Qaida tjener på den blodige krigen i det fattige landet.

– Titalls al-Qaida-krigere patruljerte gatene med sine våpen i full frihet i en rekke områder i Tawahi. Samtidig heiste andre al-Qaidas svarte flagg over offentlige bygg, inkludert havnens administrasjonsbygning, sier en innbygger til nyhetsbyrået Reuters søndag.

Opprørerne skal ha tatt kontroll over bydelen vest i Aden lørdag. Aden har lenge vært regnet som den tryggeste og mest sekulære delen i et ellers voldsherjet land.

Flere fiender

Al-Qaidas fløy på den arabiske halvøy har styrket fotfestet i Jemen i løpet av de fem månedene som har gått siden en allianse, som ledes av Saudi-Arabia, startet en luftkrig mot landets Houthi-bevegelse, som har sitt utspring nord i landet.

De jemenittiske Houthi-opprørerne kriger både mot al-Qaida og mot sentralregjeringen, som Saudi-Arabia kjemper på vegne av.

Houthi-militsen har i lengre tid kontrollert hovedstaden Sana, og da opprørerne rykket inn i Aden i mars, kastet det mektige nabolandet seg inn i konflikten for alvor.

Med massiv luftstøtte fra den saudiledede alliansen har regjeringslojale styrker den siste tiden påført de jemenittiske Houthi-opprørerne knusende nederlag.

Gjenerobret Aden

I juli gjenerobret de regjeringslojale militsene Aden ved hjelp av alliansens bomber, våpen og spesialstyrker. I fem uker har regjeringens militskrigere hersket i Adens gater. I den tiden har offentlige tjenester blitt forsømt, ruiner stått urørt, og politifolk og soldater er knapt å se, rapporterer Reuters.

Al-Qaida-krigere har imidlertid snodd seg inn blant militsene fra sør som kjemper mot houthiene. Slik har de vunnet både landområder og legitimitet siden intervensjonen i mars.

Houthi-opprørerne er siden nederlaget i Aden nedkjempet i ytterligere fire provinser under framrykkingen nordover mot Taiz – som regnes som en inngangsport til den opprørskontrollerte hovedstaden Sana lenger nord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere