*Nettavisen* Nyheter.

Al-Qaida med nyhetsprogram

Støttespillere til Osama bin Ladens terrornettverk har lansert et nyhetsprogram på internett.

29.09.05 11:47

Programmet tar sikte på å gå imot «løgner og propaganda» på de største internasjonale og arabiske TV-stasjonene, som CNN og Al Jazeera, melder Reuters. Den andre sendingen siden 21. september gikk ut på nettet onsdag, og var omtrent et kvarter lang.

Programmet, «Kalifatets røst», ble produsert tidligere i måneden av «Den globale islamske mediafronten». Den internettbaserte gruppen har blitt koblet til Al-Qaida og tar sikte på å være «budbringer for hellige krigere og alle muslimer.»

«Dette er sannhetens ord i møte med alt som er tomt» står det i logoen til kanalen, hvor man også kan se en ild som smelter logoene til CNN, Reuters, Al Arabiya, BBC og Al Jazeera.

Ukentlige sendinger
Al-Qaida og andre grupper har i økende grad tatt internett i bruk for å spre sitt budskap, men Kalifatets røst ser ut til å ta et skritt videre i forhold til de voldelige videoene som har vært distribuert tidligere. I stedet for halshugging av gisler, angrep på amerikanske styrker og taler fra Al-Qaidas ledere, minnet programmet mer om en ordinær nyhetssending.

Det første programmet åpnet med sitater fra Koranen og brølet til en løve. Programmet er ment å fungere som en ukentlig nyhetssending. Det var femten minutter langt og dedikert til Osama bin Laden.

Gratulerte med Katrina
Programlederen gratulerte muslimer med Israels tilbaketrekking fra Gazastripen, og ødeleggelsene orkanen Katrina har gjort i USA.

- Det er velkjent at Israel flyktet fra Gaza på grunn av innsatsen til hellige krigere, og at Katrina er Guds straff over de vantro, sa mannen.

I bakgrunnen ble det vist bilder med logoen til den populære arabiske TV-stasjonen al-Jazeera. Bildene viste palestinere som feiret tilbaketrekkingen, og siden palmetrær pisket av orkanvinden i USA.

Krigserklæring
De andre nyhetsinnslagene var en krigserklæring mot sjiamuslimer fra lederen av Al-Qaida i Irak Abu Musab al-Zarqawi, og en oppsummering av al-Qaidas seneste «seire» i kamp med amerikanske styrker.

Deler av et lydbåndopptak med Zarqawis uttalelse, publisert på internett tidligere i måneden, er klippet sammen som del av den velredigerte pakken, melder Reuters.

Internettbasert gruppe
Den London-basert islamistiske aktivisten Yasser Sirri sier Den globale islamske mediafronten har vært aktiv i omkring et år, og ikke har noe fysisk hovedkvarter.

- Medlemmene bor over hele verden og kommuniserer via e-post, sier han til Reuters.

- Ingen vet hvem de egentlig er.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP Photo/Minbar Islam Website

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.