*Nettavisen* Nyheter.

Al-Qaida påtar seg ansvaret

Foto: (AFP/Scanpix)

Terrornettverket al-Qaida skal ha tatt på seg ansvaret for «Operasjon dødstog», som krevde 192 menneskeliv og såret mer enn 1400 i Madrid.

12.03.04 07:19

Det er den London-baserte arabiske avisen Al-Quds al-Arabi som har mottat en e-post der en gruppe i Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk angivelig påtar seg ansvaret for terrorbombene som har tatt livet av 192 personer og såret mer enn 1400.

(Nederst på siden kan du se foto av en kopi av e-posten som ble fakset til Reuters av avisen).

I e-posten omtales bombeaksjonene mot jernbanen i Madrid som «Operasjon dødstog».

«Vi har lyktes i å infiltrere hjertet av korsfarernes Europa og slå til mot en av pilarene av korsfarernes allianse - Spania - med et smertelig slag», heter det i brevet, som er undertegnet «Abu Hafs al-Masri-brigaden/al-Qaida».

Flere uttalelser
Al-Quds Al-Arabi har tidligere mottatt uttalelser signert den samme organisasjonen.

I brevet tar brigaden også på seg skylden for bombingen av to synagoger i Tyrkia i november i fjor, og for angrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad tre måneder tidligere. Organisasjonen hevder i tillegg å stå bak drapene på 19 italienske soldater i Irak i november, og truer med å utføre angrep mot amerikanske mål i Yemen.

Klikk på bildet for å forstørre.

En kopi av brevet ble fakset til nyhetsbyråene AFPs og Reuters’ redaksjoner i Dubai torsdag kveld. Ektheten er foreløpig ikke fastslått, og organisasjonen har tidligere påtatt seg angrep som det senere har vist seg at den ikke stod bak. Dette gjelder blant annet strømbruddene i USA.

Terroraksjonen i Madrid skjedde på dagen to og et halvt år etter 11. september-angrepet i USA.

La ansvaret på ETA
Spanske myndigheter hevdet tidligere torsdag at den baskiske separatiskorganisasjon ETA var skyldig i aksjonene, men holder nå muligheten åpen for at islamske terrorister kan stå bak terrorangrepet i Madrid.

Politiet lokaliserte torsdag kveld en varebil som inneholdt sju tennmekanismer og et lydbånd på arabisk.

Innenriksminister Angel Acebes utelukker ikke muligheten for at islamistiske terrorister står bak terroraksjonen i Madrid.

- Men myndighetene anser likevel fortsatt den baskiske separatistorganisasjonen ETA som hovedmistenkt, sa Acebes torsdag kveld.

På lydbåndet som ble funnet, resiteres vers fra Koranen på arabisk.

Ny front mot Europa
Avdelingsleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Espen Barth-Eide, sa til TV 2 tidligere på kvelden at det er helt åpent hvem som står bak terroraksjonen.

- Tidspunktet like før valget og det at aksjonen skjer i Spania, tyder på at ETA kan stå bak. Samtidig er omfanget terroren i Madrid større enn aksjoner ETA tidligere har utført. At det skjer forskjellige eksplosjoner flere steder samtidig, peker derimot mot al-Qaida, sier Barth- Eide.

Dersom det viser seg at al-qaida står bak, kan dette ifølge NUPI-forskeren bety at terrororganisasjonen i ferd med å åpne en ny front mot Europa.

- At al-Qaida trapper opp sin virksomhet til å også gjelde Europa, innebærer at andre europeiske land kan stå i fare for å bli rammet av terror, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.