RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Al Qaida-tilhenger dømt for politidrap

Sist oppdatert:
En 31 år gammel mann med tilknytning til al Qaida er dømt for å ha planlagt et kjemisk angrep, og drept en britisk politimann, opplyser myndighetene onsdag.

Fire av fem som stod tiltalt for sammensvergelse med hensikt til å drepe, etter at britisk politi oppdaget det svært giftige stoffet ricin i en leilighet i London er imidlertid frikjent, opplyser britiske myndigheter onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Avverget gift-angrep
Aksjonen ble gjennomført i Manchester ni dager etter politiet raidet en leilighet i London i januar 2003. I leiligheten ble det gjort funn av det svært giftige stoffet ricin.

Bourgass ble onsdag dømt til 17 års fengsel for å ha planlagt et kjemisk angrep med ricin. Ifølge en BBC-redaktør tror britiske myndigheter at planen var å utføre et koordinert biologisk angrep flere steder i Europa.

Desperat fluktforsøk
En dårlig forberedt politiaksjon var noe av grunnen til at politimannen Stephen Oake (40) måtte bøte med livet. I et desperat forsøk på å slippe unna, stakk Kamel Bourgass politimannen åtte ganger i brystet.

Politimannen døde på stedet.

Ytterligere tre politimenn ble skadd i fluktforsøket.

31-åringen hadde ved det tidspunktet fått avslag på asylsøknaden og oppholdt seg ulovlig i England. Bourgass som er fra Algerie hadde sittet på gulvet i halvannen time etter arrestasjonen, men var ved en feiltakelse ikke blitt påsatt håndjern.

Ifølge påtalemyndighetene er mannen er trent al Qaida-terrorist, og politimennene hadde trolig ingen anelse om hvem de hadde med å gjøre. Tross at det befant seg 24 politimenn i leiligheten hvor de ble holdt, forsøkte Bourgass seg på det desperate fluktforsøket.

Utsatte offentlighet
- Da politiet kom forstod du at de ville finne ut av hvem du var og hva du var etterlyst for, sa dommeren henvendt til Bourgass, ifølge Reuters.

Politimannen Oake blir beskrevet som en helt etter sin inngripen under fluktforsøket.

31-åringens forsvarer mener politiet utløste den voldelige konfrontasjonen.

Påtalemyndighetene droppet også siktelsene mot fire andre mistenkte, som var forventet å bli stilt for retten innen kort tid. Det skal være grunnen til at en dommer onsdag opphevet referatforbudet om dommen.

Bourgass ble dømt til livstidstraff allerede i juni i fjor for drapet på politimannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere