Al-Qaida-topp drept i luftangrep i Afghanistan

Omtales som sjefen for al-Qaidas «selvmords- og bombeoperasjoner».

24.07.15 18:13

En høyt rangert al-Qaida-leder er drept i et amerikansk luftangrep i Afghanistan, opplyser Pentagon fredag.

Abu Khalil al-Sudani ble drept Paktika-provinsen 11. juli sammen med to andre krigere, heter det i en uttalelse gitt til journalister som reiser med USAs forsvarsminister Ashton Carter i Irak.

Sudani omtales som sjefen for al-Qaidas «selvmords- og bombeoperasjoner», og han knyttes til planlegging av angrep mot USA.

Tilnavnet antyder at han er av sudansk opprinnelse.

– Svekker al-Qaida

Det amerikanske forsvarsdepartementet betegner al-Sudani som et ledende medlem av al-Qaidas øverste råd.

– Han har stått bak aksjoner mot ISAF-styrker og mot afghanske og pakistanske militærenheter. Han sto i nær kontakt med al-Qaidas øverste leder, Ayman al-Zawahri. Al-Sudanis død vil ytterligere svekke ak-Qaidas virksomhet rundt om i verden, heter det i en uttalelse fra Pentagon.

Bekrefter

To kilder blant militante, henholdsvis hos pakistansk Taliban og afghansk Taliban, bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at al-Sudani er drept.

Han omtales som en svært tilbaketrukket person som alltid skjulte sitt ansikt med et hvitt skjerf når han beveget seg ute. Han reiste rundt med to livvakter og hadde alltid flere selvmordsvester med seg i bilen.

Taliban skal i forrige uke fått melding om at han var blitt drept i et amerikansk luftangrep. Han ble gravlagt i Paktika sammen med de andre drepte, og et titalls krigere var til stede, sier en kilde til AFP. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag