RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Al-Qaida truer norske oljeselskaper

Sist oppdatert:
Al-Qaidas nestleder oppfordrer «hellige krigere» til å angripe oljeinstallasjoner i muslimske land. Både Statoil, Hydro og DNO kan dermed være terrormål.

I et nytt videoopptak utpeker Ayman al-Zawahri oljeanlegg som al-Qaidas neste terrormål.

- Jeg oppfordrer alle mujahedinere om å konsentrere sine angrep mot oljen som er stjålet fra muslimene. Inntektene av oljen går hovedsakelig til islams fiender, mens resten går til tyvene som leder landene våre, sier al-Zawahri på videoklippet.

- Bin-Laden i live
Ayman al-Zawahri regnes for å være terrororganisasjonens al-Qaidas nestleder. På videopptaket hevder han at Osama bin Laden fortsatt er i live og leder den hellige krigen - «jihad» - mot Vesten.

Det udaterte videointervjuet dukket nylig opp på et nettsted for militante muslimer.

I videoopptaket oppfordrer Zawahiri sine tilhengere til å jobbe sammen for å oppnå seier i Irak. Han sier den kommende al-Qaida-seieren i Irak «vil ha stor betydning for den islamske nasjonens framtid», ifølge AP.

I opptaket sier han blant annet at de amerikansk-ledete styrkene stadig angripes i Afghanistan og at de ville ha måttet forlate landet for lenge siden om det ikke hadde vært for støtten fra den pakistanske hæren.

«Og hva Irak angår; hva har de oppnådd der, utenom tap og tilbakeslag - en regjering de fikk i stand gjennom farselignende valg,» uttaler han.

Når det gjelder Irak, referer Zawahiri også til Nord-Irak som «den uavhengige staten i nord som er infiltrert av jødisk etterretning».

Norske oljeselskaper
Alle de tre norske oljeselskapene har virksomheter og installasjoner i muslimske land:

Statoil er tilstede i Libya, Iran, Qatar, Saudiarabia, De forente arabiske emirater og Algerie, mens Hydro har virksomheter i båre Libya og Iran. Det norske oljeselskap (DNO) inngikk nylig en kontroversiell kontrakt om leteboring i Nord-Irak.


Tatt opp i september?
Opptaket ble trolig gjort i september eller senere, ettersom Zawahiri blant annet henviser til Hosni Mubaraks
gjenvalg i Egypt samme måned. Det blir også nevnt at videoen ble laget for å markere årsdagen for terrorangrepene mot New York 11. september 2001.

Les flere nyheter fra NA24.no her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere