*Nettavisen* Nyheter.

Al-Qaida ville benytte norsk journalist

Foto: (Scanpix)

Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal var en av 50 internasjonale journalister som al-Qaida vurderte å tilby materiale før tiårsmarkeringen av 11. september.

06.05.12 21:31

Det kommer fram i et av dokumentene som ble beslaglagt da amerikanske spesialstyrker angrep og likviderte Osama bin Laden i hans hus i Pakistan i fjor høst.

Dokumentet der Pål Refsdal blir nevnt som en mulig mottaker av materiale, er trolig skrevet av det amerikanskfødte al-Qaida-medlemmet Adam Gadhan, også kalt Azzam amerikaneren.

Torsdag publiserte den amerikanske forsvarshøyskolen West Point og deres Combating Terrorism Centre hittil hemmeilgholdte detaljer om Osama bin Ladens siste minutter. Dokumentene stammer fra raidet mot al-Qaida-lederens bunker i Abbottabad i Pakistan den 2. mai i fjor, skriver nyhetsbyrået AP.

Blant dokumentene skolen sitter på skal det blant annet være brevveksling mellom bin Laden og hans kontakter, og hans håndskrevne dagbok.

I offentligheten fokuserte han på den uretten han mente ble gjort av vestlige makter mot hans «muslimske brødre».

I private brev var han langt mer opptatt av at jihadist-terrorister ikke måtte fortsette å drepe uskyldige sivile i muslimske land i sine selvmordsaksjoner og andre terrorangrep. Han anmodet isteden om at de måtte fokusere sine angrep på USA, «vårt ønskede mål», som bin Laden selv kalte det.

Totalt 17 dokumenter ble gitt til West Point, og de utgjør i alt 175 sider tekst (197 sider i engelsk, oversatt versjon). Dette utgjør sannsynligvis bare en brøkdel av dokumentasjonen de amerikanske soldatene beslagla i mai i fjor. Brevene som nå er publisert er datert fra mellom september 2006 og april 2011, en uke før bin Ladens død.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.