RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Al-Qaidas fryktede kjemiker

Sist oppdatert:
Denne mannen får verdens fremste terroreksperter til å mane frem skrekkscenarioer om kjemiske angrep.

Han er et mysterium selv etterretningseksperter vet svært lite om, annet enn at han har eksamen i kjemisk ingeniørvirksomhet og trolig tilknytning til al-Qaida. En kombinasjon som utløser frykt for massive angrep med giftig gass blant verdens fremste terrorjegere.

Sist den 52 år gamle egypteren ble observert skal han ha brygget farlige kjemiske forbindelser i Afghanistan. Gassen ble brukt i dødelige forsøk på hunder, og videooptak av hendelsen nådde CNN i 2002.

Mannen som skal stå bak eller være tilknyttet til flere av al-Qaidas angrep, ved navn Midhat Mursi, befinner seg ifølge amerikansk etterretning muligens i Pakistan. Men det er med svært lav sannsynlighet de kan fastslå hvor Mursi faktisk tjener til livets opphold. Mursi, eller Abu Khabab som han også er kjent som, lever et liv i skyggene av al-Qaidas neste terrorplaner.

FBI er nå så interessert i å pågripe Mursi at det er en utlovet en belønning på fem millioner dollar til dem som kommer med opplysninger som fører til at kjemikeren blir tatt. Det tilsvarer mellom 35 og 40 millioner norske kroner.

Egypts regjering er med FBI i jakten. Foreløpig har de pågrepet, arrestert og sperret inne kjemikerens to sønner, melder nyhetsbyrået AP.

Tilknytning til Zawahri
I motsetning tillandsmannen Zawahri , er Mursi et heller ubeskrevet blad i offentlig sammenheng. Analytikeren og skribenten Mohammed Salah, som skriver for den pan-arabiske avisen al-Hayat, mener det ikke er kjent hva Mursi bedrev på 1980-tallet, annet enn at han ikke var blant de mange tiltalte i rettssakene som fulgte drapet på president Anwar Sadat i 1981.

Det man vet er at Mursi kommer fra den bråkete bydelen al-Asafirah i Alexandria, en del av byen som ligger mot sjøsiden, med tettbygde og overbefolkede strøk. Den nå 52 år gamle kjemikeren avla avsluttende eksamen ved universitetet i Alexandria i 1975. På den tiden herjet militante muslimer aktivt i byen. Butikker som solgte alkohol ble brent ned og utsatt for hærverk. Det samme ble andre ikke-islamistiske mål.

Ifølge AP tror ekspertene at Mursi forlot Egypt i 1987, med Saudi-Arabia i sikte. Deretter skal Afghanistan ha stått for tur, der flere militante egyptere gikk med i kampen mot sovjetisk okkupasjon.

Med fra begynnelsen?
Da Zawahris gruppe Muslimsk hellig krig slo seg sammen med Osama bin Ladens al-Qaida i 1998, hersker det usikkert rundt hvorvidt Mursi var blant de om lag 100 erfarne egypterne som gikk inn i al-Qaidas rekker.

Etter den amerikanske invasjonen av Afghanistan i 2001, avdekket datafiler henvisninger til en mann ved navn Abu Khabab. Khabab skulle være utstyrt med et budsjett på mellom to og fire tusen amerikanske dollar for å utvikle kjemiske og biologiske våpen i Afghanistan.

Mursis mest beryktede arbeid ble sågar festet på video, til slutt vist på CNN i 2002. Opptakene viser hvordan hunder blir drept i gass-forsøk, gass terrorekspertene mener er myntet på mennesker. Ifølge etteretningskilder skal det være Mursis stemme man hører på videoen.

Egypteren er også mistenkt for å ha hjulpet selvmordsbombere som angrep den amerikanske marinefartøyet USS Cole i Yemen i oktober 2000, der 17 amerikanske marinesoldater ble drept. Men som sagt, man vet svært lite om mannen.

På den amerikanske oversikten over ettersøkte, står 10 av 14 punkter, fra høyde til status, ubesvart.

Og hvor han er nå?
- Det vet ingen, mener ekspert på islamistiske ekstremister, Mohammed Salah fra Kairo.

Salah mener kjemikeren kan befinne seg på grensen mellom Afghanistan og Pakistan sammen med den beryktede Zawahri.

- Eller han kan være i et hvilket som helst land i verden, skjult bak en annen identitet, understreker analytikeren og skribenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere