Al-Sadr kan få politisk rolle i Irak

Foto: (Scanpix)

USAs president George W. Bush vil ikke motsette seg at den radikale opprørslederen Moqtada al-Sadr blir tildelt en politisk rolle i Irak.

15.06.04 18:54

Så sent som for en måned siden, kalte Bush samme mann en antidemokratisk kjeltring, melder Reuters.

Vil danne parti
Da Bush på en pressekonferanse tirsdag ble spurt om det kunne blir aktuelt å gi al-Sadr en post når den nye irakiske regjeringen skal dannes, svarte presidenten:

- Interimregjeringen i Irak vil forholde seg til al-Sadr på den måten de mener er best. De har full suverenitet. Når vi har gitt dem dette, mener vi det.

Al-Sadr har tidligere sagt at han vil danne et politisk parti foran Iraks første demokratiske valg som trolig vil finne sted i januar neste år.

Mehdi-hæren
Dette betyr imidlertid ikke at Sadrs milits, den såkalte Mehdi-hæren, vil bli oppløst. Mehdi-hæren har vært innblandet i en rekke blodige sammenstøt med amerikanske soldater i de sørirakiske byene Karbala og Najaf, samt i Sadr-byen i Bagdad.

- Hærens nærvær vil ikke opphøre selv om vi danner et politisk parti, sier al-Khazaali. Opprørslederen Moqtada al-Sadr kommer ifølge talsmannen ikke til å stille som kandidat i valget, melder NTB-DPA-Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.