RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Al-Sadr lar seg ikke skremme

Sist oppdatert:
Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr lar seg ikke skremme av USAs trusler om å ta ham død eller levende, og sier han er villig til å ofre seg for sitt land.

- Jeg er ikke redd for amerikanernes trusler fordi dette er min nasjonale plikt, slik jeg har lært det fra mine forfedre, sier al-Sadr i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA.

Han sitter med bena i kors i Imamen Alis moské i Najaf, en hellig by for sjiamuslimene. Den unge religiøse lederen er blitt en frontfigur for radikale i det sjiamuslimske flertallet som vil kjempe mot den amerikanskledede okkupasjonen.

Vil møte i retten
Al-Sadr skal likevel være villig til å gjøre den væpnede militsen om til en politisk sosial organisasjon uten noen militær aktivitet, sier en av Sadrs rådgivere til nyhetsbyrået AFP.

Han skal også være villig til å møte for retten i forbindelse med drapsanklagene mot ham.

- Al-Sadr har gått med på å møte for retten etter at en legitim og demokratisk regjering er dannet, sa Aziz.

Al-Sadr er sønn av den berømte storayatolla Mohammad Sadeq al-Sadr som ble drept, trolig av Saddam Husseins agenter i 1999, og han har trukket veksler på sin fars anseelse.

Skyttergraver
Onsdag forberedte både den amerikanske hæren og medlemmer av al-Sadrs egen milits, Mehdi-hæren, seg på et mulig slag om Najaf. Omkring 2.500 amerikanske soldater var oppstilt sørøst for Najaf, og inne i byen gravde militsmedlemmene skyttergraver og bygde barrikader. Totalt er det 1.000 Mehdi-krigere i byen, alle kledd i sort med grønne armbånd.

- Vi ønsker å frigjøre hellige Najaf fra okkupantenes klør, og vi ønsker at okkupantene skal dra så fort som mulig, sa al-Sadr, som mener hans tilhengere vil fortsatte kampen uavhengig om han blir tatt til fange eller drept.

Al-Sadr har ledet sin milits i den siste bølgen av opprør mot okkupasjonsstyrkene etter at okkupasjonsmyndighetene for drøye to uker siden stengte al-Sadrs avis al-Hawza. Avisen ble beskyldt for å oppildne til vold.

Siden spredte opprøret seg og okkupasjonsstyrkene, som inntil nylig har hatt mest å stri med i det såkalte sunnitriangelet vest for Bagdad, måtte ta opp kampen med de unge sjiamuslimske militskrigerne i flere byer.

Unge og arbeidsløse
Men allerede før regimet til Saddam Hussein falt markerte al-Sadrs tilhengere seg. De tok kontroll over det fattige nabolaget i Bagdad kalt Saddam-byen, der det bor 2 millioner mennesker, og omdøpte det til Sadr-byen.

30-åringen al-Sadr har ikke hatt en så høy stjerne blant de eldre og mer etablerte i det sjiamuslimske presteskapet. Men blant unge, arbeidsløse menn i flere fattige områder har al-Sadr funnet sin maktbase, og flere tusen har sluttet seg til Mehdi-hæren.

Al-Sadr er kjent for sine flammende taler under massemønstringer og ukentlige bønner i moskeen i Kufa, Najafs naboby, der han taler varmt for strenge islamittiske sharia-lover.

Arrestordre
I forrige uke erklærte USAs sivile administrator for Irak, Paul Bremer, at al-Sadr er en kriminell og dro fram en flere måneder gammel arrestordre mot ham. Sammen med flere andre er al-Sadr nemlig mistenkt for drapet på en moderat sjiamuslimsk leder i fjor. En av al-Sadrs medarbeidere er allerede arrestert mistenkt for innblanding, noe som blåste ytterligere liv i opprøret.

Selv om al-Sadr og hans tilhengere den siste tiden har vist muskler, advares det mot å overvurdere hans innflytelse. Mange sjiamuslimer er motstandere av væpnet motstand og mener de kan få mye makt gjennom demokratiske valg støttet av okkupasjonsmyndighetene.

Men like fullt kontrollerer al-Sadr en milits på flere tusen mann, og opprøret har allerede skapt betydelige problemer for den amerikanskledede okkupasjonshæren og kostet hundrevis av menneskeliv.

(NTB-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere