RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Al-Sadr vil forhandle om Najaf

Den sjiamuslimske militslederen Moqtada al-Sadr vil ifølge IRaks regjering forhandle om å trekke seg ut av Najaf. Al-Sadr skal ha blitt såret i et amerikansk angrep fredag morgen.

Fredag ettermiddag satte en av hans talsmenn fram ti betingelser for å stanse de ukelange kampene i Najaf og trekke seg ut av byen, sier en av hans talsmenn.

- USA må ut
Sadr krever at de amerikansk-ledede styrkene, irakisk politi og soldater forlater Najaf, og at den religiøse myndigheten Marjayia går med på å overta ansvaret for byen.

- Dersom dette skjer, vil Mehdi-hæren trekke seg ut av Najaf, sa talsmannen sjeik Ali Sumeisim.

Dessuten må alle grunnleggende offentlige tjenester gjenopprettes, Mehdi-militsen må anerkjennes som en ideologisk bevegelse, og dens medlemmer må få bære våpen for å kunne forsvare seg, framholdt Sumeisim.

Sadr krever også at alle som sitter fengslet for å støtte motstandsbevegelsen, samt alle fengslede prester og kvinner, må slippes fri.

Blir ikke rørt
- Ingen skal røre Moqtada hvis han forlater helligdommen frivillig. En våpenhvile har vært i kraft siden i går kveld, opplyste den irakiske innenriksministeren Falah al-Naqib.

- Sadr har fått tilbud om fritt leide ut fra det beleirede moskeområdet. Vi skal jakte på de kriminelle elementene som har infiltrert Sadrs bevegelse, men ikke på Sadr selv, presiserte al-Naqib.

Det har også tidligere vært gjort forsøk på å forhandle fram en løsning med al-Sadr, uten at man lyktes. Et av kravene fra den irakiske regjering har tidligere vært at militsen må avvæpnes. Hvis det er riktig at al-Sadr er såret, kan det kanskje få fart i forhandlingene.

Det er ikke klart hvor alvorlig han er såret. Flere av Sadrs talsmenn har sagt at han ble såret av granatsplinter under et amerikansk angrep natt til fredag. Skadene er ikke livstruende, han skal være ved bevissthet og er blitt behandlet på et feltsykehus.

Massive demonstrasjoner
Demonstranter strømmet ut i gatene i fem irakiske byer tidligere fredag for å protestere mot angrepene mot den hellige sjiamuslimske byen sør for Bagdad.

Protestene rettes mot USA og mot statsminister Allawis koalisjonsregjering som har sagt at den skal knuse oppstanden som ledes av al-Sadr.

Noen av demonstrantene krevde at Allawi må gå av, og i byen Diwaniya raserte demonstranter et kontor som tilhørte statsministerens parti. Det var også demonstrasjoner i Bagdad, Kufa og Samawa.

I Bagdad oppfordret en talsmann for Sadr folk til å marsjere mot Najaf. I den sunnidominerte byen Falluja var det også demonstrasjoner i solidaritet med Sadr.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld forsvarte fredag angrepene mot Sadrs Mehdi-milits og sa at den vil bli "stoppet" av amerikanske styrker.

- 25 millioner irakere er blitt frigjort og er på vei mot et fritt og demokratisk system. Det er dette som står på spill, sa Rumsfeld under et besøk i Ukraina.

©NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere