*Nettavisen* Nyheter.

Al-Shabaab truer med nye angrep i Kenya

FORTVILET: Hjelpearbeidere fra Røde Kors støtter en kvinne som akkurat har vært og identifisert en død slektning etter torsdagens skolemassakre Kenya. Foto: Stringer (Ap)

- Det vil ikke finnes et trygt sted i Kenya så lenge kenyanske soldater er i Somalia, sier en talsmann for opprørsgruppen.

03.04.15 22:05

Kenya (NTB-DPA-TT): Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab truer med nye angrep mot et Kenya i sorg. Befolkningen i Garissa er rasende etter massakren på en høyskole der 148 mennesker ble drept.

Fredag marsjerte hundrevis av mennesker gjennom gatene i Garissa fredag i protest mot angrepet og mot at myndighetene ikke har sørget godt nok for sikkerheten. Ifølge kenyansk presse fantes det etterretningsinformasjon om at et angrep mot en skole eller et universitet var nært forestående.

– Sikkerhetsstyrkene bør gjøre mer. De må bruke etterretningen bedre og gripe inn tidligere, sier en student ifølge NRK.

I 16 timer herjet angriperne vilt på høyskolen før politiet fikk kontroll. Da var 142 studenter, tre politifolk og tre soldater drept, i tillegg til fire opprørere.

Truer med nye angrep

Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab, som har tatt på seg ansvaret for angrepet, truet fredag med nye angrep som hevn for at Kenya deltar i den 20.000 mann sterke AU-styrken som hjelper somaliske myndigheter i kampen mot islamistene.

– Det vil ikke finnes et trygt sted i Kenya så lenge kenyanske soldater er i Somalia. Dere vil se flere dødelige angrep, sa talsmann Sheikh Ali Mohamud Rage til radiokanalen Andalus fredag.

Angrepet skjærtorsdag er hittil det største som al-Shabaab har stått bak i Kenya.

Overlevende funnet

Til sammen fire overlevende ble funnet fredag, ifølge BBC. To av dem er imidlertid pågrepet, mistenkt for å ha deltatt i angrepet, opplyser kilder.

Den ene skal være en tanzanianer uten noen kjent tilknytning til høyskolen.

Kenyanske myndigheter erklærte fredag at høyskolen er stengt på ubestemt tid. Studentene er overført til andre høyskoler, mens sikkerheten er høynet ved alle læresteder.

Flere av studentene har fortalt at de ble spart fordi de kunne sitere vers fra Koranen. Mange av de drepte skal ha blitt skutt i bakhodet.

Ifølge en av de overlevende hadde studentene ved høyskolen klaget på sikkerheten i fjor, men bare to væpnede vakter ble satt inn.

– Mennesker har reagert med både sinne og sorg. Dette er første gang så mange mennesker blir drept i denne byen. Det kom som et sjokk for mange, sier Alinoor Moulid, en kenyansk frilansjournalist som befinner seg i Garissa.

– Akkurat nå er den største frykten at flere angrep er under planlegging, sier Moulid på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Politiet har innført portforbud i Garissa fram til 16. april.

Milliondusør

Kenya har lovet en belønning på cirka 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som mistenkes for å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

Ibrahim Garane, som bort rett overfor skolen, var på vei til morgenbønnen da angriperne begynte å skyte rett foran ham.

– Jeg trodde at de også var på vei til skolen for å be, og jeg ble sjokkert da de snudde seg og skjøt i hjel vaktene, sier han til The Standard.

Verste siden 1998

Garissa ligger om lag 35 mil øst for hovedstaden Nairobi. Røde Kort har startet en kampanje for å få folk til å gi blod. Mange av de sårede er fløyet til Nairobi. Det gjelder også mange døde, og pårørende er bedt om å komme til hovedstaden for å hente levningene. (©NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.