Gå til sidens hovedinnhold

Alaina Housley (18) blant ofrene i Thousand Oaks-skytingen

12 skutt og drept:

Da Alaina ikke tok telefonen, skjønte familien at noe var galt. Motivet bak masseskytingen er ennå ikke kjent.

LOS ANGELES (Nettavisen): USA er rystet av nok en massakre. Tolv mennesker ble skutt og drept i Thousand Oaks utenfor Los Angeles onsdag kveld lokal tid.

En av dem som mistet livet, er Alaina Housley.

I august flyttet 18-åringen fra barndomshjemmet i Napa, lenger nord i California, for å følge foreldrenes fotspor på Pepperdine University i Malibu.

Hun drømte om å lykkes innen musikk og hadde lyst til å bli advokat. Onsdag kveld fikk livet hennes en brå slutt da en gjerningsmann tok seg inn på Borderline Bar & Grill, der Housley befant seg med noen venner.

Gjerningsmannen, identifisert som Ian David Long (28), kastet inn en røykgranat og begynte å skyte tilfeldige ofre. Housley var blant dem som ble truffet, og døde av skadene.

Svarte ikke

Alaina Housleys far, Arik Housley, skrev torsdag morgen på Facebook at han ikke hadde fått tak i datteren og at han var på vei til Los Angeles.

Familien visste at Alaina hadde dratt på line dance-kurs på baren i Thousand Oaks. Da hun ikke svarte på telefonen, visste familien at noe var galt.

- Hun hadde bare vært der noen måneder. Det finnes ikke ord. Hun fortjente bedre, sier 18-åringens onkel, Adam Housley, til San Francisco Chronicle.

- Vi mistet mange gode mennesker, og en av dem var min niese. Hun kunne oppnådd så mye, legger han til.

Les også: Trump kondolerer etter skytingen i California

Adam Housley er en prisvinnende journalist som er gift med den amerikanske TV-profilen Tamera Mowry-Housley.

Hun er kjent fra programmet «Sister, Sister» - som også ble sendt i Norge - og er for øyeblikket programleder i talkshowet «The Real».


Torsdag la ut Mowry-Housley ut en hyllest på Instagram sammen med flere bilder av niesen.

- Min kjære, kjære Alaina. Hjertet mitt er knust. Jeg tror det fortsatt ikke (…) Jeg var velsignet med å kjenne deg siden du var fem år. Du stjal hjertet mitt, skriver hun blant annet.

Mowry-Housleys tvillingsøster, Tia Mowry, har også lagt ut en melding om den tragiske hendelsen.


Adam Housley har delt en uttalelse fra Alaina foreldre der de skriver at de ikke klarer å beskrive sorgen, og at Alaina var alt man kunne håpe på i et barn.

Motiv ukjent

Den mistenkte gjerningsmannen, tidligere soldat Ian David Long (28), ble funnet død på åstedet for skytemassakren. Politiet tror han tok sitt eget liv etter å ha skutt og drept tolv mennesker, inkludert en politimann som tok seg inn i lokalet.

Motivet bak ugjerningen er fortsatt ikke kjent. Men helsepersonell som undersøkte Long tidligere i år, mistenkte at han led av posttraumatisk stressyndrom.

Den tidligere soldaten bodde sammen med sin mor i en forstad til Los Angeles. Naboer har reagert på flere svært voldsomme krangler mellom mor og sønn.

Under en krangel i april med roping og høye smell valgte naboen Tom Hanson (70) å tilkalle politiet.

- Jeg var bekymret fordi jeg visste at han hadde vært i militæret, sier Hanson til nyhetsbyrået AP.

Politifolkene tilkalte eksperter på psykiatri for å få undersøkt Longs mentale helse. De mente det ikke var grunnlag for å tvangsinnlegge ham – men mistenkte at han led av posttraumatisk stressyndrom.

Long var tidligere en del av det amerikanske marineinfanteriet, og hadde vært utplassert i Afghanistan

Da Long åpnet ild inne på Borderline Bar & Grill i Thousand Oaks, var flere hundre mennesker til stede. Baren arrangerte country-kveld med line dance for studenter.

Panikk brøt ut, men mange klarte å flykte ut av bygningen da Long måtte lade om pistolen sin. Han benyttet et ulovlig magasin med ekstra stor kapasitet.

Massedrapet fant sted bare halvannen uke etter at elleve medlemmer av en jødisk menighet ble skutt og drept av en høyreradikal mann i en synagoge i Pittsburgh.

Overlevende fra Las Vegas

Blant dem som deltok på country-arrangementet, var det flere overlevende etter skytemassakren i Las Vegas i fjor.

En av dem, Telemachus Orfanos (27), ble onsdag skutt og drept. Brendan Kelly (22) er blant de overlevende – for andre gang på litt over et år.

- Du får frysninger oppover ryggen. Du tror ikke det kan være virkelig en gang til, forteller Kelly.

I likhet med gjerningsmannen har Kelly bakgrunn fra marineinfanteriet U.S. Marines. Han hjelp en kvinne ut av baren og brukte førstehjelpskunnskaper fra militæret til å stanse blødningen til en venn med en skade i armen.

Krever nye våpenlover

Kelly forteller at Borderline Bar & Grill er blitt et samlingssted for overlevende etter skytemassakren i Las Vegas. Begge massedrapene rammet folk som liker countrymusikk.

I Las Vegas ble 58 mennesker drept i den verste skytemassakren i USA i moderne tid. Hva som var gjerningsmannens motiv, er aldri blitt kjent.

Moren til Telemachus Orfanos, Susan Schmidt-Orfanos, krevde torsdag strengere våpenlover i USA.

- Jeg ønsker ikke bønner eller varme tanker. Jeg vil at de drittsekkene i Kongressen vedtar strengere våpenlover, sa hun til en lokal TV-stasjon med en stemme som skalv av raseri.

Alaina Housleys foreldre tror deres datter hadde ønsket en debatt om våpenlover velkommen.

- Vi vil hedre Alaina ved å fokusere på hvordan hun levde livet sitt. Hun ville likt den offentlige debatten som er nødt til å komme etter denne tragedien. Men hun ville insistert på at den var respektfull, og med et øye på løse disse meningsløse skytingene, sier foreldrene i sin uttalelse.

Det demokratiske partiet, som akkurat har oppnådd flertall i Representantenes hus, varsler at de vil prøve å få vedtatt strengere regulering av håndvåpen. Tidligere er slike forsøk blitt stanset av republikanerne og president Donald Trump, som mener det er viktig å forsvare amerikanernes grunnlovsfestede rett til å bære våpen.

(Nettavisen/©NTB)

Kommentarer til denne saken