*Nettavisen* Nyheter.

Aldri før har så mange blitt drept i terrorangrep

Terrorangrepet i Paris sist fredag, er det femte dødeligste terrorangrepet i verden i 2015. 129 mennesker mistet livet. Bildet viser fransk antiterrorpoliti i aksjon fredag kveld. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol

Ni ganger så mange blir drept i terrorangrep i dag enn for 15 år siden, ifølge en ny studie.

The Institute for Economics and Peace (IEP) melder i sin globale terrorindeks at 32.658 mennesker ble drept i terrorangrep i 2014 fordelt på 13.370 terrorangrep i 93 land. Dette er en 80 prosent økning fra året før, da det var registrert 18.111 drepte.

Dette er ifølge IEP tidenes høyeste tall for terrordrepte, samt den største økningen noensinne fra et år til et annet. Den nigerianske terrorgruppen Boko Haram og Den islamske stat (IS) er skyldig i mer enn halvparten av drapene.

Dramatisk økning
«Det har vært en dramatisk økning i terrorisme over de siste 15 årene. Det er ni ganger så mange mennesker som blir drept i terrorangrep i dag enn det var i 2000,» lyder studien.

IEP definerer terrorisme som: «trusselen eller faktisk ulovlig maktbruk av en ikke-statlig aktør for å oppnå politisk, økonomisk, religiøs eller sosiale mål gjennom frykt, tvang eller skremming».

Videre kommer det fram i studien at terrorisme er konsentrert i land som Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan og Syria. 78 prosent av terrordrapene i fjor skjedde i disse landene.

Landet med mest terror
I Irak ble det registrert 9929 terrordrap i fjor. Dette er det høyeste tallet for ett land noensinne. I Nigeria ble 7512 drept i terrorangrep i fjor, som tilsvarer en rekordøkning på 300 prosent fra året før.

Studien slår fast at Vesten er langt mindre utsatt for terrorangrep, og at det er mer sannsynlig at angrep i Vesten blir utført av såkalte ensomme ulver med høyreekstremistiske holdninger, enn av islamistiske ekstremister.

Derimot representerer terrorangrepet i Paris et veiskille.

- Det viser at IS har kapasiteten til å utføre sofistikerte og dødelige angrep i Europa, sier leder for IEP, Steve Killelea, i en uttalelse.

Videre advarer han om trusselen fremmedkrigere utgjør når de vender hjem fra Syria eller Irak.

Internasjonal terrorisme kostet verdenssamfunnet 52,9 milliarder dollar. Dette er en tidobling sammenlignet med kostnadene i 2010.

De dødeligste angrepene
I 2015 er det Boko Haram som har stått for det dødeligste angrepet. Det skjedde i en massakre i Baga i Nigeria, hvor 2000 mennesker ennå ikke er gjort rede for. Mange av dem fryktes drept, skriver The Times.

Terrorangrepet mot det russiske passasjerflyet i Egypt, hvor 224 mennesker mistet livet, er det nest størst terrorangrepet i år.

Et angrep på et college i Garissa i Kenya krevde 152 menneskeliv, mens et bombeangrep mot to moskeer i Sanaá i Jemen krevde 142 liv.

Paris-angrepet blir årets femte dødeligste terrorangrep i 2015. 129 mennesker ble drept i angrepet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.