Gå til sidens hovedinnhold

- Aldri har vi hatt en så orkesløs og handlingslammet politiledelse

Den anerkjente svenske kriminologen Leif GW Persson mener det er et mysterium at ikke svensk politi tar skikkelig grep om gjengkriminaliteten.

Leif GW Persson mener at svenske politikere og ledelsen i svensk politi må ta ansvaret for den voldsomme utviklingen i kriminaliteten i svenske byer.

Persson er professor i kriminologi. Han var i mange år sakkyndig for det svenske justisdepartementet. Han er kanskje mest kjent som krimforfatter.

Sist uke opplevde Stockholm fem drap på to døgn. Politiet etterforsker 47 drap og 57 drapsforsøk. Hittil i år har det vært 17 skyteepisoder i byen som resulterte i sju drap.

Les: Voldsbølge i Stockholm
Les også: Politiet frykter flere gjengrelaterte drap i Stockholm

- Handlingslammet

- Hva dette til slutt handler om er to ting: At vi aldri har hatt et så ørkesløst og handlingslammet øverste ledelse i svensk politi, og at de ansvarlige politikerne ikke gjør noe med det, skriver Persson i en kronikk i Aftonbladet søndag.

Les også: Dobbeltdrap i Stockholm kan ha kobling til gjengoppgjør

Persson skriver at Stockholm, Gøteborg og Malmø de to siste årene har hatt en økning i kriminalitet på flere hundre prosent. Gjengkriminaliteten har fått kraftig fotfeste blant unge menn med innvandrerbakgrunn i forstedene.

Les også: Dette er Sveriges «lovløse land»

- De lever kriminelle liv av den enkle grunn at det gir deres liv innhold og mening, og setter en gullkant på deres tilværelse samtidig som de mangler et lovlig alternativ verdt å nevne, skriver Persson.

- Løsningen

Persson skriver at svensk politi hverken mangler kunnskap eller ressurser for å gjøre noe med problemet. De kriminelle er relativt få, og utfører kriminaliteten i sine nærområder.

Les også: Dette er Sveriges farligste områder

- Det langsiktige arbeidet består i å punktmarkere dem og sørge for at de havner i fengsel for alt de gjør som kan putte dem der. Det er ingen umulig oppgave ut fra måten de lever. For det andre kreves det krisetiltak for å oppklare de mest alvorlige forbrytelsene som de begår

- For det første må man starte et langsiktig arbeid som består av å fotfølge dem og sørger for at de havner i fengsel for alt som vil tillate dem å ende opp der. Det er ingen umulig oppgave gitt måten de lever på. For det andre må man sette inn ekstra ressurser for å oppklare de mest alvorlige forbrytelsene som de begår, sier Persson.

Han mener at tiltakene krever organisering, kontinuitet og nok personer. Noe andre politidistrikt, som ikke har slike storbyproblemer, også kan hjelpe til med.

- Dette er enkelt og selvfølgelig, og det tore mysteriet er hvorfor man ikke gjør det, skriver Persson, som altså letter skylden på politiledelsen og politikerne.

Har du sett disse videoene?

Les også

Voldsbølge i Stockholm

Kommentarer til denne saken