Gå til sidens hovedinnhold

- Aldri har vi presentert en mer nedslående flyktningestatistikk

Tolv ganger Norges befolkning er drevet på flukt fra krig, vold og undertrykkelse.

Flyktninghjelpen legger torsdag fram årets flyktningeregnskap. Det viser at det nå er nesten 60 millioner mennesker på flukt.

Ni av ti fordrives i eller til et utviklingsland eller økonomisk mindre utviklet land.

- Murer seg inne bak lukkede grenser

- Altfor mange av de rikeste og fredeligste landene fraskriver seg sitt globale ansvar for å gi hjelp og beskyttelse. De murer seg inne bak lukkede grenser. Vi er nødt til å sørge for en bedre internasjonal ansvarsdeling, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland ifølge en pressemelding.

Regnskapet Flyktninghjelpen har satt opp viser at tolv ganger Norges befolkning er drevet på flukt fra krig, vold og undertrykkelse. Ikke siden etterdønningene etter andre verdenskrig har tallet vært høyere.

- Aldri har vi presentert en mer nedslående flyktningestatistikk. Hvert andre sekund fordrives et menneske fra sitt hjem, sier Egeland.

12 millioner syrere på flukt

Krigen i Syria er den enkeltkonflikten som har drevet flest mennesker på flukt. Nærmere 12 millioner syrere har flyktet fra hjemmene sine, de fleste internt i hjemlandet. Bare seks prosent av de syriske flyktningene har søkt asyl i Europa.

- Den store flyktningkrisen finner vi ikke i Europa. De store folkevandringene og belastningene finner vi i verdens fattige land. Vi nordmenn lever i den innerste og mest beskyttede delen av den europeiske festningen. Vi kan og må gjøre mer for å hjelpe dem som er drevet på flukt – både ved å bidra med støtte til kriseområdene og ved å gi beskyttelse i vårt eget land til spesielt utsatte individer, sier Egeland.

- Et tydelig signal

Han peker på at mange mennesker i dag står uten muligheter til å søke asyl og beskyttelse slik flyktningkonvensjonen foreskriver uten å ty til menneskesmuglere.

- Når mennesker risikerer livet på overfylte båter over Middelhavet eller i Det indiske hav er det et tydelig signal på at det internasjonale systemet ikke fungerer, sier han.

Egeland etterlyser større innsats:

- Det er fullt mulig å snu den negative utviklingen. Gjennom fredsmegling og diplomatisk innsats kan flere konflikter forebygges og bilegges. Med økonomiske bidrag kan vi hjelpe flere hjem. Er det politisk vilje, kan flere integreres i et nytt land. Nå svikter vi på alle felt. Millioner av ungdommer frarøves ethvert håp om en bedre framtid. Resultatet av dette vil forfølge oss i generasjoner, sier Egeland.

- Bensin til bålet

I tillegg til Syria-krisen, er det en stor økning i antall mennesker som er drevet på flukt i Sør-Sudan, Irak og Ukraina. I alle landene fortsetter folk å bli fordrevet også i 2015 på grunn av vedvarende konflikt.

- Dessverre fortsetter regionale og internasjonale makter å bære bensin til bålet i flere av verdens konflikter ved å forsyne partene med våpen og penger. Forhåpentligvis vil nyheten om at verden nå har ufattelige 60 millioner medmennesker på flukt medføre større internasjonalt samarbeid og større handlekraft, sier Flyktninghjelpens generalsekretær.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe