RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Allawi vil avvæpne sine motstandere

Irakiske grupper som kjemper mot USA og den nye irakiske regjeringen, må avvæpnes, krever landets nye statsminister Iyad Allawi.

Han vurderer for øyeblikket amnesti for opprørerne som kjemper mot de utenlandske styrkene i landet, og han gjør det klart at også gruppen til den radikale, sjiamuslimske presten Moqtada al-Sadr må avvæpnes.

- Regjeringens holdning er klar. Det finnes ikke rom for militsgruppers virksomhet i Irak, sier Allawi til TV-stasjonen ABCs program Denne uken.

- Alle, enten det er Moqtada al-Sadr eller noen andre, må følge forpliktelsene i loven, sier statsministeren.

Allawi hadde lørdag møter med en delegasjon som forsøker å forhandle mellom regjeringen og al-Sadr. Sjialederen har anmodet irakerne om å motsette seg tilstedeværelsen til de omkring 160.000 utenlandske soldatene i Irak.

Moqtada Al-Sadr har antydet at hans milits vil la seg avvæpne dersom gruppens medlemmer tilbys amnesti, og Allawi kommer trolig til å åpne for en slik løsning.

Under intervjuet med ABC fastholdt Allawi at det å skape sikkerhet i Irak er den viktigste oppgaven for den nye regjeringen. Videre understreket regjeringssjefen at gjenoppbygging av offentlige tjenester, kamp mot arbeidsledighet og valg på en ny, permanent regjering innen januar 2005 er andre sentrale oppgaver for regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere