RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle 121 døde i flystyrten

Sist oppdatert:
Brannvesenet bekrefter at alle de 121 personene om bord døde da et kypriotisk Boeing 737-fly styrtet nord for Aten i Hellas i formiddag.

Ifølge de siste meldingene fra gresk TV, er de to svarte boksene til flyet funnet. Boksene inneholder informasjon om flyets bevegelser samt stemmeopptak. Begge ble funnet i nærheten av ulykkesstedet, skriver AP.

Sendte melding
Før flyet braste i bakken, sendte en passasjer en tekstmelding til et søskenbarn. Der fortalte han at en av pilotene var blitt blå i ansiktet. Av meldingen gikk det også fram at det var blitt svært kaldt i flyet. Meldingen sluttet med «farvel».

Det er i ettertid blitt fastslått at flyulykken skyldtes et plutselig og kraftig trykkfall i kabinen, noe som førte til mangel på oksygen.

Greske myndigheter sier dagens flyulykke er den verste noensinne i Hellas. De sier dessuten at det ikke er noe som tyder på at ulykken skyldes terrorisme.

Ordfører i sjokk
Flyet med avgangsnummer 522, styrtet ved byen Grammatikos i området Kalamos, 30 kilometer nord for Aten klokken 11.20 norsk tid. Grammatikos' ordfører dro umiddelbart til stedet, og ble sjokkert over synet som møtte ham.

- Det er vrakdeler over alt. Dette er vanskelig å beskrive, sa George Papageorgiou til nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge ordføreren var bare flyets hale synlig på ulykkesstedet. Resten av flyet var knust.

115 passasjerer og en besetning på seks var om bord i flyet, som tilhører kypriotiske Helios Airlines.

Mistet kontakten
Kontrolltårnet mistet kontakt med flyet da det var underveis fra Larnaca på Kypros til Aten i Hellas. Deretter skulle flyet etter planen fortsette til Praha i Tsjekkia.

På grunn av den brutte radiokommunikasjonen, ble to greske F-16 jagerfly sendt opp for å sjekke situasjonen.

Jagerpilotene kunne ikke se førstepiloten i cockpiten på Helios-flyet. Andrepiloten skal ha sittet sammensunket i setet, ute av stand til å styre flyet.

Miltiadis Merkouris, en talsmann for kommunen Grammatikos, forteller til Associated Press at flyet styrtet bare 400 meter fra flere bolighus.

Hellas' statsminister Costas Karamanlis har avbrutt ferien sin og er på vei tilbake til Aten.

Kan ikke utelukke norske passasjerer
Det er foreløpig ikke kjent hvilke land passasjerene i flyet kommer fra, men det er kommet rapporter om at 80 av dem var greske barn på vei fra ferie. Utenriksdepartementet kan foreløpig ikke si om nordmenn var om bord flyet.

- Vi har tatt kontakt med greske styresmakter, og bedt om å bli holdt orientert om eventuelle nordmenn blant passasjerene. Så langt har vi ikke fått passasjerlistene, sier pressetalsmann i UD, Rune Bjåstad, til TV 2 Nettavisen.

Tidligere har nordmenn klaget på ulykkesselskapet.

Ulykkesselskapet Helios Airlines har ukentlige flygninger fra Flesland, chartret av Ving og Saga Solreiser.

- Men som ruteflyselskap går ikke dette selskapet videre til Norge, og charterrutene er gjennomgående flygninger. Dermed er det lite sannsynlig at det har vært nordmenn om bord, sier pressetalsmann Gunnar Grosvold i MyTravel, som er i allianse med blant andre Ving, Saga Solreiser og Globetrotter.

Star Tour har ansvaret for de ukentlige turene fra Flesland, og avganger fra både Bodø og Tromsø annenhver uke.

Avventer situasjonen
- Vil ulykken kunne få noen konsekvenser for kontrakten Star Tour har med Helios Airlines?

- Det er for tidlig å si. Først må vi vente på mer informasjon om årsaken til ulykken og uttalelser fra havarikommisjonen, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson, til TV 2 Nettavisen.

Helios Airlines ble grunnlagt i 1999, og ble da Kypros' første privateide flyselskap. Selskapet har fire Boeing 737-maskiner som flyr til og fra London, Aten, Sofia, Dublin og Strasbourg.

Vet du noe om situasjonen?
Ta kontakt på 21006010 eller vaktsjef@nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere