*Nettavisen* Nyheter.

Alle overlevde dramatisk flykrasj

Alle passasjerene overlevde den dramatiske flyulykken i Canada tirsdag kveld. Les passasjerenes beretninger og se bildene her.

03.08.05 10:59

- Alle ble evakuert i tide, og ingen ble drept, sier talsmann Francis Gantier i Air France.

Et av selskapets fly, et Airbus A340 langdistansefly, sto i full fyr etter at det havarerte ved innflyvningen til flyplassen Pearson i Toronto. Flyet var på vei fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris da det krasjlandet på Torontos internasjonale flyplass, Pearson.

Ifølge Associated Press sier flyplassmyndighetene at ingen omkom i det som utfra TV-bildene å dømme kunne være en katastrofe.

Se bildespesial lengst ned på siden

- Truffet av lynet
Ulykken ser ut til å ha skjedd da Airbus-maskinen, på vei Fra Paris til Toronto, fikk trøbbel i siste fase av landingen. Flyet skal ha blitt satt svært hardt ned på rullebanen, og endte i en grøft. Der knakk flyet i to og begynte å brenne.

Det spekuleres i om lynnedslag forårsaket ulykken.

- Vi fikk ingen forvarsel fra cocpiten om at noe var galt, og at vi kom til å krasjlande, sier passasjeren Olivier Dubois.

Ifølge flyplasspersonell skal 14 passasjerer skal ha fått mindre skader. Men ifølge BBC melder sykehuskilder at så mange som 43 er skadd. Ingen skal imidertid være alvorlig skadd.

309 personer om bord
Ulike nyhetsbyråer opererer med ulike antall passasjerer. Ifølge en talsperson ved Perason flyplass, var det 297 passasjerer og et mannskap på 12 ombord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

- Da vi var under innflyvningen trodde vi ikke det var noen alvorlige problemer. Det var dårlig vær, og vi trodde det kom til å bli en hard landing siden det var kraftig vind, forteller en passasjer på telefon til SkyNews.

- Vi løp for livet
- To minutter før vi skulle lande, gikk strømmen i hele flyet. Da flyet tok bakken, føltes det som vi kjørte en «off roader». Det ristet helt forferdelig, og vi var livredde. Da flyet endelig stoppet, var det masse flammer. Vi kom oss på nødskliene og løp for livet bort fra flymaskinen, sier passasjeren.

Passasjeren Olivier Dubos forteller at redningskjøretøyer var på plass ved havaristen allerede etter ett minutt.

- Da vi tok bakken, trodde jeg først vi hadde krasjlandet. Så kjente jeg at flyet skled bortover i voldsom hastighet før vi stoppet i gropen, forteller Dubos til BBC.

Panikk i kabinen
- Vi trodde dette var slutten... Det var veldig, veldig skremmende. Alle fikk panikk. Folk skrek og løp overalt, alle kastet seg ut, vår største frykt var at flyet skulle eksplodere.

En passasjer som satt bakerst i flyet, forteller at han fikk kastet seg ut en nødutgang.

- Det var som en berg-og-dalbane fra helvete, sier han om den dramatiske krasjlandingen.

Mange sjokkskadde passasjerer tok seg ut til motorveien som går like forbi stedet der flyet havarerte.

- Biler stoppet og plukket opp folk, og kjørte dem til terminalen, forteller han til BBC.

Så flyet krasje
Corey Marks var vitne til at flyet landet - og deretter krasjet.

- Det var i ferd med å bli ganske mørkt ute, og plutselig så jeg flere lynnedslag. Så kom dette flyet på rullebanen - det landet greit, alt så og hørtes helt fint ut. Men plutselig hørte jeg at motorene ble kjørt kraftig i revers, og jeg kunne se flyet vrenge rett ut av rullebanen, ned i en grøft og brakk i to, sier Marks til CNN.

Flyet endte ferden med nesen ned i en dyp grop i enden av rullebanen. Denne gropen forhindret etter alt å dømme at flyet traff en av Canadas mest trafikkerte motorveier i ettermiddagsrushet.

Brannen skal nå være under kontroll.

Dette er første gang en Airbus A340 har krasjet siden flytypen ble satt i kommersiell drift for 13 år siden.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Er du i nærheten av ulykkesområdet? Ta kontakt på e-post vaktsjef@nettavisen.no , telefon +47 21 00 60 10, MMS til NATIPS 1984.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.