RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle problemflyene skal undersøkes

Sist oppdatert:
Problemflyet Q400 blir stående på bakken inntil videre. Fabrikken i Canada vil ikke friskmelde flytypen før alle er inspisert.

SAS måtte fredag for tredje dag kansellere en rekke flyavganger i Danmark og Sverige. Nødlandingene med SAS-flyene i Aalborg og Vilnius har ført til full gjennomgang av flytypen Dash-8 Q400. Fabrikken i Canada vil ikke friskmelde flytypen før alle er grundig undersøkt. SAS-konsernet har i alt 27 fly av denne typen.

Den danske havarikommisjonen har konkludert med at flyet som kollapset under nødlanding i Aalborg søndag 9. september hadde en rusten bolt i understellet og at dette var årsaken til at understellet ga etter, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Den kanadiske Bombardier-fabrikken har beordret forebyggende strakstiltak i kjølvannet av at to Q400-fly har måttet nødlande denne måneden.

Alle fly må undersøkes
Alle som opererer flyet må gjennomføre en inspeksjon av understellet og landingshjulene. I alt skal rundt 85 fly undersøkes. Bombardier har i tillegg sendt to sikkerhetsteam for å bistå myndighetene i Danmark og Litauen i granskingen av hendelsene der. Dette går fram av en pressemelding fra Bombardier fredag.

- Sikkerhet først
- Vi har forståelse for at dette tiltaket beklageligvis vil komme ubeleilig for mange av våre kunder og deres passasjerer. Likevel, vi er først og fremst opptatt av sikkerheten. Vi jobber grundig sammen med våre kunder for å sikre at de berørte flyene så snart som mulig kan komme tilbake i trafikk, sier Steven Ridolfi, administrerende direktør ved Bombardier Regional Aircraft, ifølge pressemeldingen.

- Skyld ikke på SAS
Mens Bombardier sier at granskingen av årsaken fortsetter, har danske luftfartsmyndigheter gått langt i å konkludere at problemene med Dash-8 Q400-flyene skyldes en produksjonsfeil, ikke mangelfullt vedlikehold.

Kommunikasjonssjef hos Statens Luftfartsvæsen, Thorbjørn Ancker, sier til nyhetsbyrået Ritzau at den midlertidige rapporten viser at det er snakk om en produksjonsfeil og at flyets design eller SAS' vedlikehold ikke kan klandres.

- Alle spekulasjoner om at det var snakk om en feil fra SAS' side er nå gjort til skamme. Det er snakk om en konstruksjonsmessig svakhet, sier Ancker til Ritzau.

Tusenvis av passasjerer rammes
Avlysningene fredag rammer over 4.000 danske og noen tusen svenske passasjerer. I København berører de kansellerte avgangene både innenriksflyvninger og flyvninger til blant annet Norge, men norske flypassasjerer er i mindre grad berørt.

82 fly til og fra København ble kansellert fredag, ifølge Ritzau. I tillegg avlyses 28 avganger i Sverige.

Widerøe i Norge har innstilt sine fem avganger mellom Sandefjord lufthavn Torp og København, opplyser informasjonssjef Siw Sandvik til Nettavisen.

Kanselleringene i Danmark og Sverige får ingen konsekvenser ved Oslo lufthavn Gardermoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere