Gå til sidens hovedinnhold

Alle vil hjelpe Iran

Overveldende mange har ringt Røde Kors sin hjelpetelefon for jordskjelv-ofrene i Iran. Givergleden gjelder ikke bare Norge, men også resten av verden.

Røde Kors startet sin innsamlingsaksjon til ofrene i Bam i Iran lørdag, dagen etter jordskjelvet.

- De foreløpige tallene våre viser at 6.000 ringte hjelpetelefonen det første døgnet. Det er mye, til sammenligning ringte totalt 11.000 på hjelpetelefonen til Irak som gikk over flere uker i år, sier markedsansvarlig Gunn Åse Grindheim i Røde Kors til TV 2 Nettavisen.

Stort omfang
Givergleden gjelder ikke bare Norge, men også resten av verden.

- Aldri har så mange redningsarbeidere fra så mange land vært på plass så raskt som etter jordskjelvkatastrofen i Iran, mener Jan Egeland, lederen av FNs humanitære samordningsorgan (OCHA).

34 store og svært spesialiserte lete- og redningsteam fra hele verden er på plass i Bam i Iran. Hele 1.345 personer fra 30 land, deriblant Norge, jobber på spreng for å redde skadde ut av ruinene.

– Omfanget er veldig positivt, men også meget krevende i forhold til samordning av hjelpearbeidet, påpeker Jan Egeland overfor NTB.

Hans hovedinntrykk etter jordskjelvet som rammet Bam i Iran 26. desember er at uendelig mange flere er omkommet, skadd og hjemløse enn først fryktet. Penger og hjelp strømmer til fra hele verden.

– Hjelpearbeidet har fått et veldig omfang på kort tid, fastslår Egeland.

Mangler ovner og ulltepper
Hjelpearbeiderne gjenopptok arbeidet grytidlig mandag morgen. Utover dagen regner Egeland med å få en oppdatert oversikt over behovene.

– I første omgang trenger man ovner, ulltepper, kokeutstyr, telt og plastflak til å dekke til telt og bygninger og spesifisert medisinsk utstyr, sier FN-toppen.

Hjelpenumrene til Røde Kors er:

Telefon: 820 43 010 (100,-)

Konto: 10

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre