Gå til sidens hovedinnhold

Allerede i barnehagen kan man se hvem som vil koste samfunnet dyrt

Studie fulgte 1000 mennesker i 38 år og avslørte tidlige varseltegn.

En ny studie, som fulgte 1000 personer fra fødsel til de hadde fylt 38 år, dokumenterer at tidlig utvikling er avgjørende for hvordan livet utvikler seg.

- Veldig ofte, når vi tenker på disse menneskene som er den største byrden for samfunnet, så konkluderer vi med at de er slappe dagdrivere som er glade for å leve livet på offentlig støtte. Faktum er at denne studien viser at, ja, de utgjør en stor del av kostnadene for samfunnet, men dette er mennesker som ikke var godt forberedt i barnehagen på å klare seg i det moderne, hurtige, høyteknologiske utdanningskrevende jobbmarkedet.

Det sier forsker Terrie Moffitt fra Duke University i North-Carolina som har vært med å gjennomføre studien.

Får vi to førskolebarn kan vi med 80 prosent sikkerhet forutse hvilken gruppe de vil havne i

Den dyre 22-prosentgruppen

I studien er 1000 barn på New Zealand fulgt fra fødsel til de er 38 år gamle. Studien viser at 22 prosent av personene i denne gruppen står for mottaket av 81 prosent av straffereaksjonene, 78 prosent av utskrevne resepter og 66 prosent av velferdsutbetalingene, over 50 prosent av antall overnattinger på sykehus.

I denne 22-prosentgruppen var også 40 prosent av de som er svært overvektige og 77 prosent av de mødrene som har barn uten en kjent far.

Undersøkte barnas oppvekst

Forskerne målte jevnlig barnas sosioøkonomiske bakgrunn, opplevelser av mishandel, IQ og selvkontroll fra de var nyfødt til de fylte 11 år, og har gjennom den 38 år lange studien funnet at de kunne forutse hvem som ville havne i 22-prosentgruppen.

Men forskerne har også funnet at én undersøkelse av barnas «hjernehelse» i treårsalderen fungerte nesten like godt til å forutse dette. Denne undersøkelsen av 3-åringene tok 45 minutter og vurderte motoriske evner, språkforståelse, sosial adferd og IQ.

- Får vi to førskolebarn kan vi med 80 prosent sikkerhet forutse hvilken gruppe de vil havne i, sier Avshalom Caspi som er en av forfatterene i studien til The Guardian.

- Sterke bevis

Professor Geoff Lindsay ved Centre for Educational Development ved University of Warwick sier til The Guardian at studien beviser med tyngde hvor viktig er det å sette inn tiltak for barn tidlig.

Frances Gardner, som er professor i barne og familiepsykologi ved universitetet i Oxford sier at studien gir sterke bevis for langsiktige effekter av en dårlig oppvekst.

Kommentarer til denne saken