RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STØRST: Partileder Kristian Thulesen Dahl smilte bredt da valgresultatet viste at Dansk Folkeparti er blitt Danmarks største parti.
STØRST: Partileder Kristian Thulesen Dahl smilte bredt da valgresultatet viste at Dansk Folkeparti er blitt Danmarks største parti. Foto: Linda Kastrup (Afp)

Alles øyne vendes mot Dansk Folkeparti

Sist oppdatert:
Spår vanskelige forhandlinger mellom Dansk Folkeparti og Venstre.

Danskene har stemt fram et blått flertall, men det store spørsmålet er hvordan Dansk Folkeparti vil bruke sin overlegne valgtriumf.

Partiet lengst til høyre i det politiske landskapet har aldri tidligere sittet i regjering og heller aldri vært nest størst i den danske nasjonalforsamlingen, Folketinget.

Les også: Erna ønsker Lars velkommen tilbake

De neste dagene vil gi svar på om Dansk Folkeparti går inn i regjeringen eller blir stående på utsiden, noe professor Rune Stubager fra universitetet i Aarhus tror blir vanskelig.

Han tror sjansen er stor for at partileder Kristian Thulesen Dahl går inn i regjeringen.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan de kan unngå det når de er blitt så store, sier Stubager til NTB.

Forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning er ikke like sikker.

TAKKET VELGERNE: Slik kvitterte Dansk Folkeparti for tilliten på sin Facebook-side.

– Det kan også være at de blir stående utenfor, og at Venstre leder an i en mindretallsregjering, sa hun sent torsdag kveld.

Blått flertall

Alt tyder på at opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen fra det andre store partiet på høyresiden, Venstre, igjen blir Danmarks statsminister. Men det skjer etter et katastrofevalg for partiet hans, som ikke kom over 20-prosentgrensen.

– Venstre har gått tilbake, vi har ikke hatt et særlig godt valg. Men det er et flertall som syns at Danmark skal ha en ny regjering, sa Løkke Rasmussen til sine partifeller natt til fredag.

Men forhandlingene mellom Dansk Folkeparti og Venstre blir trolig svært vanskelige.

BLIR TROLIG STATSMINISTER: Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen står overfor tøffe forhandlinger med Dansk Folkeparti.

I den økonomiske politikken er Dansk Folkeparti lite begeistret for Venstre-løftet om nullvekst i offentlig sektor.

– Og i verdipolitikken står Dansk Folkeparti noe til høyre for de øvrige partiene i blå blokk, sier Stubager, som også peker på partiets sterke EU-skepsis som en vrien sak.

Løkke Rasmussen sier de kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som Venstre kan ta ledelsen for.

– Slått på målstreken

På venstresiden gikk Socialdemokraterne noe fram, men ikke nok til å berge regjeringsmakten. Det fikk partileder og avtroppende statsminister Helle Thorning-Schmidt til å varsle sin avgang.

– Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa en tydelig preget Thorning-Schmidt da nederlaget var klart.

Les også: Går av som statsminister - trekker seg som partileder

Alt tyder på at hun blir etterfulgt av populære Mette Fredriksen, som virker å stå uten motkandidater.

Det har lenge vært spekulert på om Thorning-Schmidt ved et valgnederlag ville gå av og få seg en toppjobb i EU-systemet.

TAPTE MAKTEN: – Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa Helle Thorning-Schmidt etter folketingsvalget.

Mange årsaker

Dansk Folkepartis voldsomme fremgang på 8,8 prosentpoeng fikk Politiken til å komme med en skarp advarsel allerede dagen etter valget.

«For Danmarks internasjonale anseelse og troverdighet er valgresultatet det verst tenkelige», konkluderer storavisen i en kommentar.

Politiken peker også på illevarslende signaler fra Venstre om at det skal tenkes helt nytt omkring Danmarks internasjonale engasjement.

Fakta: Valgresultatet i Danmark

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Blå blokk vinner med 90 mandater over rød blokks 85 mandater i folketingsvalget i Danmark, viser resultatet når alle stemmene er telt opp.

  • Socialdemokraterne: 26,3 % (+1,5), 47 mandater (+3)
  • Dansk Folkeparti: 21,1 % (+8,8), 37 mandater (+16)
  • Venstre: 19,5 % (-7,2), 34 mandater (-13)
  • Enhedslisten: 7,8 % (+1,1), 14 mandater (+2)
  • Liberal Alliance: 7,5 % (+2,5), 13 mandater (+4)
  • Alternativet 4,8 % (-), 9 mandater (-)
  • Radikale Venstre: 4,6 % (-4,9), 8 mandater (-9)
  • Socialistisk Folkeparti: 4,2 % (-5,0), 7 mandater (-9)
  • De Konservative: 3,4 % (-1,5), 6 mandater (-2)
  • Kristendemokraterne: 0,8 % (-), 0 mandater (-)

Les også: Svensk storavis: - Danmark er et land med rasister

Valgforsker Stubager peker på fire årsaker til Dansk Folkepartis fremgang: At innvandringspolitikken ble satt på dagsordenen, partiets økonomiske politikk med løfter om en stor velferdsstat, misnøye med den sittende regjeringens «blå» politikk og Løkke Rasmussens lave popularitet.

Dansk Folkeparti hadde også stor innflytelse på 2000-tallet, da som støtteparti for regjeringen til Anders Fogh Rasmussen. (©NTB)

Les også: Brukte skattekroner på tobakk og diskotekregninger

SISTE: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt skal fredag klokka 11 møte dronning Margrethe på Amalienborg for å orientere om valget, opplyser hoffet til Ritzau. Det er ventet at dronningen i løpet av dagen kaller inn de enkelte partier til Folketinget for å høre hvem de vil peke på som landets statsminister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere