Gå til sidens hovedinnhold

Alt klart for John Kerry

Etter tirsdagens nominasjonsvalg er det klart at John Kerry blir demokratenes presidentkandidat og utfordrer til George W. Bush. Kerry vant ni av ti stater i natt. Hvem tror du blir ny president?

Som en følge av de til dels suverene seirene for Kerry i natt, ble det klart at hans nærmeste rival, John Edwards, vil trekke seg fra nominasjonskampen. Den offisielle kunngjøringen vil komme onsdag, men allerede natt til tirsdag norsk tid kunne Kerrys tilhengere slippe jubelen løs.

Senatoren fra Massachusetts har i flere uker allerede sett framover mot presidentvalget i november, men tirsdag kveld kunne han endelig si det høyt.

- Jeg er en "fighter", og jeg vet at sammen kan vi takle de mange utfordringene som ligger foran oss, sa en oppstemt Kerry til sine tilhengere.

HTML EMBED


Klikk på kartet for å se resultatene fra nominasjonsvalgene.

Nå starter valgkampen
Både Edwards og president George W. Bush ringte Kerry tirsdag kveld for å gratulere med nominasjonen. Framover blir det langt mindre vennlige toner mellom Bush og Kerry.

Den demokratiske nominasjonsduellen har sikret demokratene gratis mediedekning i ukevis, men allerede torsdag starter Bush opp valgkampmaskineriet sitt, og begynner å bruke av den milliarden kroner han har samlet inn til slikt bruk. 30 millioner går til TV-reklame bare denne uka, ifølge CNN.

John Kerrys utfordring framover blir ikke bare å svare for seg på angrepene som kommer til å komme fra den kanten, men også å få fart på pengeinnsamlingen, slik at han kan holde følge.

Dean med hjemmeseier

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvem vinner presidentvalget?
John Kerry
George W. Bush
Andre

Se resultat

John Edwards kunne, straks resultatene begynte å strømme inn, konstatere at løpet var kjørt. Han hadde håpet å vinne minst én stat, og hadde størst håp i Georgia i sør. Løpet var jevnt, men også her knep Kerry seieren foran søringen Edwards.

I samtlige andre stater var Kerrys seier overveldende, bortsett fra i Vermont, der statens tidligere guvernør, Howard Dean vant, til tross for at han offisielt trakk seg for to uker siden. Navnene til de kandidatene som trekker seg blir nemlig stående på stemmeseddelen, og velgerne står fritt til å stemme på alle som står oppført.

Visepresidentkandidat
Kerry har vunnet nominasjonsvalget i 28 av 31 stater. Nå starter jakten på en visepresidentkandidat. Ifølge CNN vil Kerrys valgkampstrateger ha duoen klar i god tid før landsmøtet i juli for å være tidlig på offensiven.

John Edwards er en mann mange i det demokratiske partiet gjerne vil se som Kerrys makker. De to snakket blant annet om valgkampen framover da de snakket sammen på telefon tirsdag kveld. Andre navn som nevnes i forbindelse med denne jakten, er medlem av Representantenes hus, Dick Gephardt og guvernør og tidligere FN-ambassadør Bill Richardson.

Tror du John Kerry er riktig mann for å utfordre George W. Bush? Si din mening i kommentarfeltet under!

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden