RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt om NATO-toppmøtet i Wales

TOPPMØTE: Norges statsminister Erna Solberg flankert av sin britiske kollega David Cameron og NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales torsdag.
TOPPMØTE: Norges statsminister Erna Solberg flankert av sin britiske kollega David Cameron og NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales torsdag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
NATO-toppmøtet i Wales ble opprinnelig planlagt for å markere «oppdrag utført» i Afghanistan, men det er konflikten i Øst-Europa tar mye av oppmerksomheten.

NEWPORT (NTB): En politisk krangel i Afghanistan kan føre til at alle utenlandske soldater er ute av landet etter nyttår.

Følg Nettavisens liveblogg under for de siste oppdateringene fra NATO-toppmøtet

Strid om utfallet av presidentvalget har forpurret arbeidet med å få på plass avtaler for det utenlandske nærværet etter 2014. Resultatet kan bli en «Irak-løsning», hvor alle utenlandske soldater forsvinner og etterlater seg et sikkerhetstomrom.

Les også: - Kan ikke la oss skremme av russerne

Norge diskuterer situasjonen med allierte land på NATOs toppmøte i Wales.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har «et godt håp» om å få på plass et rammeverk for et videre engasjement for opptrening og støtte, men legger til:

– Jeg tror de aller fleste landene, inkludert amerikanerne, planlegger for alle eventualiteter.

– Det gjør Norge også?

– Absolutt. Det må vi gjøre, både for null-opsjonen og fortsatt tilstedeværelse, sier hun til NTB.

Nettavisen og NTB direkte: NATO-toppmøtet i Wales. Artikkelen fortsetter under liveboksen.


Begge de afghanske presidentkandidatene har lovt å undertegne avtaler som åpner for videre utenlandsk nærvær. Men når det kan skje, er uvisst.


«Oppdrag utført»

NATO-toppmøtet i Wales ble opprinnelig planlagt nettopp for å markere «oppdrag utført» i Afghanistan. Men i dag preges landet av elendig sikkerhet og et Taliban på fremmarsj, også i «norske» områder.

Det skaper frykt for at alle milliardene som er investert i sykehus, skoler og infrastruktur, skal gå tapt hvis opprørere igjen overtar makten.

Torsdag ble 18 mennesker drept og 150 såret da Taliban-opprørere sprengte to lastebilbomber i byen Ghazni.

At de utenlandske styrkene forsvinner ut, kan bety at opprørernes aktivitet avtar. Men analytikere åpner også for at det kan forverre sikkerheten i landet ytterligere og i verste fall føre til borgerkrig.

I Irak anses USAs brå tilbaketrekking som en årsak til at landet nå vakler på kanten av stupet.


  • Viktige saker: Russland og Ukraina-krisen, trusselen som Den islamske stat (IS) utgjør i Irak og Syria og NATos framtidige rolle overfor Afghanistan.
  • Deltakere: Alle alliansens 28 medlemsland er representert, og toppmøtet samler 4000 delegater.
  • Norge: Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).
  • Påtroppende: Påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg er på møtet, men tiltrer først 1. oktober.

Les også: Varsler sterkere sanksjoner mot Russland

USAs president Barack Obama med NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og den britiske statsministeren David Cameron.


– Tiden er knapp

NATO mener alliansen har nådd det opprinnelige målet om å sørge for at Afghanistan ikke lenger er et fristed for terrorister.

– Tiden er knapp. Vi må snart vite om avtalene blir inngått. Vi nærmer oss datoen da avgjørelsen må tas, sa Rasmussen til pressen da han ankom NATO-toppmøtet i Wales torsdag.

– Det haster egentlig i går, sier Søreide på spørsmål om når fristen er ute for å få til en avtale.

Fakta: NATO i Afghanistan

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • En internasjonal styrke med amerikanerne i spissen invaderte Afghanistan etter terrorangrepene mot USA i september 2001
    NATO tok i 2003 over ledelsen av den flernasjonale ISAF-styrken, som har bestått av soldater fra 50 land, blant dem Norge
  • På 13 år har minst 16.000 sivile mistet livet. Rundt 3.500 utenlandske soldater, blant dem ti norske, og flere tusen afghanske soldater og politifolk er blitt drept
  • På det meste har ISAF-styrken telt om lag 150.000 soldater. Nå står rundt 40.000 igjen før kampoppdraget avsluttes til nyttår
  • Afghanistan tar ved nyttår over hele sikkerhetsansvaret. Planen er at NATO skal gi opplæring og støtte, men både USA og alliansen mangler fortsatt en avtale med afghanerne om dette

(Kilder: Reuters, NTB)

Norge har rigget ned i Afghanistan, men åpnet for å fortsette sitt oppdrag i Kabul. Der driver norske spesialsoldater opplæring av afghansk spesialpoliti.

– Hvis vi skal fortsette å bidra militært, kommer vi til å være konsentrert i Kabul, sier Søreide.

– Maktspill

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke være med på at samarbeidet med afghanerne nå er i ferd med å falle sammen i innspurten.

– Jeg vil ikke beskrive at det kollapser, og jeg tror vi vil se en avtale. Jeg tror vi kommer til se løsninger fremover, men det tar tid, det er mye maktspill i Afghanistan, sier hun.

– Vi er ikke ferdige med stabiliseringsprogrammet, på det området er vi langt fra «oppdrag utført», sier hun.

Solberg understreker at man ikke kan påføre et land utvikling, demokrati og rettsstyre utenfra, men at det må vokse innenfra.

PÅTROPPENDE: Jens Stoltenberg er til stede på NATO-toppmøtet i Wales, her sammen med NATOs Ted Whiteside.


Stoltenberg på plass

Jens Stoltenberg er på plass på NATO-toppmøtet og skal fredag introduseres som forsvarsalliansens påtroppende generalsekretær.

Stoltenberg tar formelt over som generalsekretær etter danske Anders Fogh Rasmussen 1. oktober og holder fram til da en mer tilbaketrukket rolle.

- NATO har én generalsekretær, har Stoltenberg understreket i oppkjøringen til overtakelsen.

Men fredag skal han introduseres som påtroppende generalsekretær for de 28 stats- og regjeringssjefene i alliansen, og det er også ventet et felles pressemøte med Stoltenberg og Fogh Rasmussen på ettermiddagen. (©NTB)

Les også: Bak dette gitteret kan Jens boltre seg i luksus


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere