*Nettavisen* Nyheter.

Alt om Shimon Peres' besøk

Israels president Shimon Peres (90) er på offisielt besøk i Norge. Foto: Haim Zach (Den israelske ambassaden)

- Ingen av oss har et bedre alternativ enn fred, sier  Israels president Shimon Peres om forhandlingene med palestinerne.

13.05.14 10:23

OSLO (NTB og Nettavisen): - Israel har et spesielt forhold til Norge, det norske folket og norske ledere. Det var her den første åpningen for fred i Midtøsten fikk næring. Det var en ordentlig og diskret prosess, og selv om den ikke kom i mål, var den viktig, sa Shimon Peres på en pressekonferansae med statsminister Erna Solberg mandag.

SISTE: Olmert dømt til seks års fengsel

Han pekte på at samtalene mellom Israel, palestinerne og USA om en fredsløsning for Midt-Østen nå er satt på vent, men at det kun er snakk om en pause, ikke et brudd.

Pause i forhandlinger

- Vi er enige om at vi skal ha en pause, men vi har dette fortsatt på agendaen, og ingen av oss har et bedre alternativ enn å gå for fred og en tostatsløsning. Vi skal bruke pausen til å ta en brainstorming og etterpå tar vi fatt på nytt med nye ideer, uttalte Peres.

Peres pekte på at Iran står i veien for en fredelig løsning ved at de bygger opp militær kapasitet med raketter rettet mot Israel og har en uttalt målsetting om å ha hegemoniet i Midtøsten.

Ønsker økt samarbeid

Peres og Solberg benyttet pressekonferansen til å understreke det gode forholdet mellom Norge og Israel og sa at samarbeidet skal fortsette og styrkes, blant annet når det gjelder forskning og industri.

- På møtet diskuterte vi potensial for økt handel. Norges regjering vil gjenoppta forhandlinger om forskning og utvikling med Israel. Jeg er sikker på at våre land vil jobbe godt sammen, sa Solberg på pressekonferansen.

Hun var like tydelig på at boikott av israelske varer er uaktuell politikk for den norske regjeringen som hun var på at Israels bosettingspolitikk på okkupert land bryter med internasjonal rett.

Både hauk og due

Israels president Shimon Peres betraktes både som hauk og due. Under sitt besøk i Norge blir han både hedret og møtt med protester.

- Jeg ser meg ikke tilbake. Det er bortkastet tid. Vi har ikke oppnådd så mye som vi ønsket, men vi må se framover og fortsette å jobbe hardt for å oppnå fred, lød svaret fra Peres selv på spørsmålet om han skulle ønske noe var gjort annerledes.

Valgt inn første gang i 1959

90-åringen har vært del av det israelske maktapparatet siden starten i 1948. Som folkevalgt har han representert fem partier siden han første gang ble valgt inn i Knesset i 1959. Han har vært statsminister, utenriksminister, forsvarsminister og finansminister og del av tolv ulike regjeringer.

Les også:

Kongen takket Peres

- En grotesk dobbeltmoral

Invitert av kongen

Shimon Peres ankom søndag kveld som det første israelske statsoverhodet på offisielt besøk til Norge. Invitasjonen kom fra kong Harald.

- Det er rørende å være tilbake. Jeg har uforglemmelige minner fra Oslo, der vi gjorde de første forsøkende på å skape fred. Norge åpnet døra, sier Peres, som mandag møtte et knippe representanter for norsk og israelsk presse i ministersalen på Slottet.

Fredspris for 20 år siden

Det er 20 år siden han sammen med Yitzhak Rabin og Yasser Arafat mottok Nobels fredspris for fredsanstrengelsene Oslo-avtalen representerte. I dag er Oslo nærmest blitt et skjellsord i Midtøsten, der mange også stusser over bildet som ofte tegnes internasjonalt av Shimon Peres som en fredsdue.

Alt før Israel ble proklamert i 1948, fikk han jobben med å væpne den jødiske undergrunnshæren Haganah. Senere ble han like sentral i arbeidet med å sikre våpenleveranser til den nye staten. Peres var også sentral da Israel i all hemmelighet begynte å utvikle atomvåpen. På 1970-tallet var han dessuten en ivrig talsmann for byggingen av bosetninger i okkuperte områder.

Klikk på bildet for å forstørre.

GALLAMIDDAG: Israels president Shimon Peres til bords med Norges statsminister under gallafesten på Slottet mandag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


Protester

Blant gavene Peres hadde med til Slottet var hudpleieprodukter som lages i en bosetting på den okkuperte Vestbredden. Flere grupper har tatt til orde for boikott av produsenten Ahava.

Boikott av Israel var for øvrig blant slagordene da rundt 300 demonstranter samlet seg foran Stortinget mandag ettermiddag. Organisasjoner og partier med rundt en halv million medlemmer i ryggen anklaget regjeringen for dobbeltmoral.

- Det offisielle Norge nektet å møte Dalai Lama, men for Shimon Peres rulles den røde løperen ut og han hedres med gallamiddag på Slottet, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

- Statsminister Erna Solberg (H) bør innse at dobbeltmoral ikke er dobbelt så bra som ingen moral, fastslår Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Selv bedyrer Peres at håpet om fred mellom israelere og palestinere ikke er ute, selv om Obama-administrasjonens siste initiativ endte resultatløst som alle foregående fredsforsøk.

- Sjansene er ikke ute

- Sjansene for fredsløsning er ikke ute. Verken vi eller palestinerne har noe annet alternativ enn fred. Det er bedre å separere landet og leve sammen i fred, sa den aldrende presidenten da han søndag kveld talte i synagogen i Oslo. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

SER FORTSATT FREDSHÅP: - Sjansene for fredsløsning er ikke ute. Verken vi eller palestinerne har noe annet alternativ enn fred, sier Israels president Shimon Peres, her fotografert under gallamiddagen på Slottet mandag. Foto: Haim Zach (Den israelske ambassaden)


HTML EMBED


    Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

    Her kan du enkelt bidra med din mening.

    Annonsebilag