Gå til sidens hovedinnhold

Alternativ fredsplan for Midtøsten

Israels statsminister Ariel Sharon er rasende etter at israelske intellektuelle og politikere sammen med en palestinsk gruppe har kommet fram til en alternativ fredsplan for Midtøsten.

Etter to år med hemmelige samtaler har en gruppe israelske og palestinske politikere, intellektuelle og menneskerettighetsforkjempere kommet ram til et utkast til en fredsavtale mellom Israel og Palestina.

Forhandlerne er ikke utpekte av de respektive landenes regjeringer, men den palestinske gruppen skal ha støtte fra president Yasser Arafat.

Den israelske regjeringen derimot raser mot den nye utkastet til fred. Statsminister Ariel Sharon har lenge påstått at det ikke er noen på palestinernes side som det er verd å snakk med om fred. Medlemmer på venstresiden i israelsk politikk vil bevise at han tar feil.

Resultatet som kom fram etter hemmelige samtaler i Jordan i helgen, er ifølge forhandlerne en seier og en godt utkast for å få slutt på den palesinsk-israelske konflikten.

Sharon mener at dette ikke er noe annet enn et forsøk fra venstresiden på å velte regjeringen.

Den uoffisielle pakten er ikke offentliggjort, men skal være sentrert rundt et svært viktig kompromiss. Palestinerne vil ikke kreve at alle flyktninger skal vende tilbake til sine hjemsteder. I bytte får palestinerne kontroll over et av de viktigste religiøse områdene i Midtøsten, nemlig Tempelhøyden i Jerusalem.

Hvis og når avtalen blir signert, trolig i Sveits i løpet av et par uker, vil den få navnet Geneve-avtalen, skriver BBC.

Reklame

Her kan du levere Lotto