RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ambassadene tok juleferie

Sist oppdatert:
Norske ambassader tok også juleferie, til tross for storinnrykk til våre mest populære feriemål. Og så skjedde katastrofen.

- Bemanningen ved ambassadene var lavere i jula, også ved ambassaden i Thailand. Det er like vanlig at det tas ut juleferie ved ambassader som andre steder, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Mange ansatte hadde derfor ferie da flodbølgen feide inn over land 2. juledag. Hvor mange har UD ikke oversikt over ennå, men de innrømmer at katastrofen kom på et svært så ubeleilig tidspunkt.

- Vi må bare innse at det skjedde på et uheldig tidspunkt, sier Bergesen.

- Burde vært flere
Han presiserer samtidig at det ikke går an å forestille at det skulle komme en flodbølge i juleferien, og at det derfor er vanskelig å være hundre prosent forberedt.

- Det er ingen tvil om at det ideelt sett burde vært flere på jobb i jula da dette skjedde. Men i forhold til varslingsrutinene, og det normale bildet, var det likevel god dekning, sier Bergesen.

Selv om flere av de ambassadeansatte hadde julefri, var ambassaden operativ.

- Ambassadene har en løpende vakttjeneste 24 timer i døgnet, og i tillegg har vi beredskapsplaner som gjør at man hurtig både kan varsle hjemover og sammenkalle ambassadeledelsen, sier informasjonsrådgiveren.

En av dem som var på juleferie, var ambassadøren i Bangkok. Hun ble derimot raskt hentet inn etter at katastrofen ble kjent.

Færre også i Spania
Men det var ikke bare ved den thailandske ambassaden at bemanningen var lav i jula. Også ved ambassadene i de populære norske feriemålene i Spania og på Kanariøyene, hadde flere ferie.

UD sier de er veldig oppmerksomme på den norske valfartingen til varmere strøk. Særlig reiser nordmenn på ferie til Spania, og mange kjøper seg feriehus eller etablerer seg der.

- Det medfører selvsagt en økt beredskap fra vår ambassade, men ambassaden er selvsagt ikke dimensjonert for en tsunami av denne typen. Nettopp derfor har vi en beredskapsplan, slik at man på kort tid kan sende diplomater fra Norge, sier Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Vurderer bemanning
Utenriksminister Jan Petersen har etter katastrofen uttalt at en av sidene de skal se på i etterkant, er turismen og det økte antall nordmenn som reiser på ferie og tilbringer store deler av året i utlandet.

- Så kan vi vurdere i ettertid om vi bør øke bemanningen ved ambassaden i Thailand, eller opprette flere konsulater. Det må vi vurdere, sier Bergesen.

Som TV 2 Nettavisen skrev onsdag, hadde ambassaden i Thailand bare to personer på plass i Phuket ett døgn etter katastrofen.

- Må bli mer service
Sp-leder og tidligere UD-diplomat Åslaug Haga mener UD nå må endres kraftig.

- UD må generelt bli mer service-orientert, når antallet nordmenn på reise har eksplodert de siste åra, og kravene deres har økt, sier Haga til Dagbladet.

Hun mener sitt gamle departement preges av frykt for å gjøre feil , og at det går ut over evnen til å løse kriser.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere