Amerikansk delegasjon besøkte atomanlegg

En privat amerikansk delegasjon på besøk i Nord-Korea har besøkt atomanlegget i Yongbyon. Det er første gang utlendinger besøker det omstridte anlegget siden FN-inspektørene ble kastet ut av landet for ett år siden.

- Vi besøkte Yongbon, sa professor ved Stanford Universitet, John Lewis, til journalister i Beijing lørdag, melder NTB-Reuters.

Nord-Korea tilbød seg denne uka å stanse produksjon og testing av atomvåpen. Samtidig reiste to delegasjoner fra USA for å besøke Nord-Koreas atomanlegg. De nordkoreanske myndighetene sa at de er forberedt på å fryse all kjernefysisk virksomhet, noe Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA karakteriserte som en dristig innrømmelse til USA og et utspill for å løse atomkrisen.

Bush-administrasjonen hevder den ikke har deltatt i planleggingen av den amerikanske delegasjonens besøk.

- Dette har ingenting med, og kommer ikke til å påvirke, Kinas og våre forsøk på å få i stand nye seksnasjoners-forhandlinger, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Nordkoreanerne har tidligere begynt å gjenvinne gamle brenselstaver i det omstridte Yongbyon-anlegget, og det blir antatt at anlegget nå brukes til å produsere atomvåpen. Den nordkoreanske regjeringen har selv flere ganger antydet at landet er i besittelse av kjernevåpen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.