RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikansk dommer sier nei til antiterrorlov

En føderal dommer i delstaten California har erklært en del av USAs omstridte antiterrorlov Patriot Act for grunnlovsstridig. Det er første gang loven møter slik motstand.

Dommer Audrey B. Collins i Los Angeles mener lovens forbud mot "ekspertråd og bistand til terrorister" er for vagt formulert. Hun ga dermed fem organisasjoner og to enkeltpersoner medhold i sine klager på loven.

Saksøkerne hadde klaget over at loven ble brukt til å hindre dem i å støtte den tamilske LTTE-geriljaen på Sri Lanka og kurderne i Tyrkia. En talsmann for justisdepartementet i Washington sa mandag kveld norsk tid at kjennelsen nå vil bli gransket nærmere, og tilføyde at "Patriot Act er et helt nødvendig virkemiddel i kampen mot terror".

– Kjennelsen er betydningsfull fordi den fastslår at loven bryter med første og femte tillegg til grunnloven. Den understreker det så mange mennesker har sagt hele tiden: At Kongressen forhastet seg etter terrorangrepene 9. september, og ikke tok nok hensyn til grunnlovsfestede rettigheter og friheter, sier den amerikanske jusprofessoren David Cole.

USAs visepresident Dick Cheney sa etter et møte med Italias statsminister Silvio Berlusconi i Roma mandag at terrorister planlegger nye angrep med kjernefysiske, biologiske eller kjemiske våpen. Berlusconi forsikret at Italia støtter USA fullt ut i krigen mot terror.

(NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere