*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk journalist drept i mislykket redningsaksjon i Jemen

Luke Somers ble drept under en mislykket redningsaksjon. Foto: Reuters Tv (Reuters)

Ble først meldt at han ble frigjort.

06.12.14 16:25

USAs forsvarsminister bekrefter at den amerikanske journalisten Luke Somers og et annet gissel ble drept da amerikanske spesialsoldater forsøkte å befri dem fra al-Qaida i Jemen.

– Amerikanske spesialstyrker gjennomførte et oppdrag i Jemen for å berge den amerikanske statsborgeren Luke Somers og andre utenlandske statsborgere som ble holdt som gisler av terrorister fra al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), sier Chuck Hagel i en uttalelse.

Hagel, som lørdag er i Afghanistan, sier redningsaksjonen ble iverksatt fordi USA hadde tilstrekkelig grunn til å frykte at Somers liv var i fare.

Tidligere lørdag formiddag bekreftet en kilde ved presidentens kontor i Sana at Luke Somers (33) var blitt drept. Ifølge organisasjonen Gift of Givers ble også sørafrikanske Pierre Korkie, som har blitt holdt som gissel siden mai i fjor, drept i aksjonen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

– Døde av skuddskader
Jemens forsvarsdepartement hevdet lørdag morgen å vite at amerikaneren var frigitt, mens ti AQAP-opprørere ble drept i Wadi Abdan Al Daqqar-regionen i provinsen Shabwa.

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier til New York Times at Somers ble skutt av dem som holdt ham fanget da amerikanske spesialsoldater gikk til aksjon. Somers ble fløyet til et amerikansk marineskip i regionen, men døde av skadene før han kom fram, ifølge avisens kilde.

Somers søster sier til nyhetsbyrået AP lørdag at FBI-agenter har fortalt henne at broren er blitt drept i en mislykket redningsaksjon.

Torsdag denne uken ble det kjent at USA mislyktes i et annet forsøk på å befri Somers fra AQAP, som bortførte ham i Jemens hovedstad Sana i september i fjor.

– Forhandlet om løslatelse
Organisasjonen Gift of Givers hevder de hadde forhandlet fram en avtale om at sørafrikanske Pierre Korkie skulle løslatelse søndag. Gisseltakerne krevde 2,1 millioner norske kroner i løsepenger for sørafrikaneren, hevder organisasjonen.

Korkie ble tatt som gissel med sin kone Yolande i mai i fjor. Hun ble senere løslatt og kunne dra tilbake til Sør-Afrika.

– Yolande og resten av familien vil trolig bli psykisk og følelsesmessig ødelagt når de får vite at Pierre skulle løslates av al-Qaida søndag, sier organisasjonens grunnlegger, Imtiaz Sooliman, til det sørafrikanske nyhetsbyrået SAPA.

Lovet flere redningsaksjoner
Etter den mislykkede aksjonen lovet Pentagon å arbeide kontinuerlig for å få gisler hjem.

– USA vil ikke tolerere bortføringer av vårt folk og vil jobbe utrettelig for å sikre våre innbyggeres sikkerhet, og for å holde deres fangevoktere ansvarlige, sa Kirby.

Ifølge amerikansk etterretning er AQAP den farligste fløyen av al-Qaida, men gruppen er ikke kjent for å ta livet av utenlandske gisler ofte.

Droneangrep
Lokale kilder opplyste tidlig lørdag morgen at ni mistenkte al-Qaida-opprørere var blitt drept i et amerikansk droneangrep sørøst i Jemen.

Droneangrepet skal ha skjedd i den delen av Jemen der USA nylig mislyktes i et forsøk på å befri Somers.

– Noen gisler ble reddet, men andre, blant dem Somers, var ikke på stedet som var mål for operasjonen, sa Pentagon-talsmann John Kirby torsdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.