*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk kvinne arrestert for spionasje i Kina

PÅ USA-BESØK: Kinas president Xi Jinping ankommer USA tirsdag og blir her fram til mandag i neste uke.

PÅ USA-BESØK: Kinas president Xi Jinping ankommer USA tirsdag og blir her fram til mandag i neste uke. Foto: Lintao Zhang (Getty Images)

Anspent stemning før Xi Jinpings besøk i USA.

NEW YORK (Nettavisen): En amerikansk forretningskvinne anklages for spionasje i Kina og er formelt blitt arrestert, melder New York Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Phan Phan-Gillis, også kjent som Sandy, ble tatt for seks måneder siden, mens hun var sammen med en delegasjon fra Houston på besøk i Sør-Kina.

Hendelsen ble først kjent mandag, etter at hennes ektemann fikk beskjed om at hun formelt er arrestert og derfor valgte å snakke om dette offentlig.

Jeff Gillis fikk beskjed søndag. Tirsdag kommer Kinas president Xi Jinping til Seattle, hvor han starter sitt USA-besøk.

- Det er virkelig idiotisk politikk å arresterte en amerikansk statsborger samme uke som Xi Jinping kommer til USA for et statsbesøk, sier Jeff Gillis til New York Times.

Xi Jinpings besøk var allerede sikret å føre til skarpe diskusjoner, ettersom det er en allmenn oppfatning i USA at Kina står bak cyberangrep mot amerikanerne.

- Jeg ønsker ikke å være et forstyrrende element. Jeg ønsker ikke å ødelegge for noen. Jeg vil bare få tilbake kona mi, sier Gillis.

Han tilbakeviser Kinas påstand om at hun har drevet med spionasje.

- Sandy er ingen spion. Hun er en hardtarbeidende forretningskvinne som i mange år har gjort gratisarbeid for å bygge opp forbindelsene mellom Houston og Kina, sier Gillis.

Hong Lei, en talsmann for Kinas utenriksdepartement, bekrefter at Phan-Gillis etterforskes for spionasje.

Xi Jinping har mange oppføringer i kalenderen mens han er i USA. Han skal også innom Washington før FNs 70. generalforsamling starter i New York førstkommende fredag. Kinas president blir i USA fram til 28. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.