*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk storangrep i gang

Opptil 15.000 amerikanske og irakiske soldater deltar i det massive angrepet mot Falluja i natt. Styrkene angriper både fra bakken og fra luften.

09.11.04 00:41

Det varslede og massive angrepet kalt «Operation Phantom Fury» er nå i gang. Mellom 10.000 og 14.000 amerikanske og irakiske soldater stormet mot Falluja mandag ettermiddag norsk tid.

Målet er å knekke de omlag 3000 opprørerne USA mener holder til i Falluja og som i et halvt år har kontrollert den sunni-muslimske byen.

42 drept
42 opprørere skal så langt ha blitt drept i Falluja i ulike trefninger, anslår en amerikansk militær talsmann.

Men USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld avviser mandag kveld at mange sivile liv vil gå tapt i det omfattende angrepet.

- Mange sivile kommer ikke til å bli drept, i hvert fall ikke av våre styrker. De er disiplinerte og godt trente, sa han på en pressekonferanse i Pentagon mandag, ifølge Reuters.

Kuttet strømmen
De amerikanske styrkene kuttet strømmen i Falluja før angrepet startet mandag, melder CNN.

Amerikanske styrker angrep området Askari nordøst for Falluja, ifølge amerikanske militærkilder. Amerikanerne angriper også Jolan-distriktet, hvor det antas at de irakiske opprørerne står sterkest.

Koalisjonsstyrkene angriper nå både fra bakken og lufta. De amerikanske styrkene tar i bruk bomber og artilleriild, og flere tanks skal ha kjørt inn i byen, melder en reporter i nyhetsbyrået Reuters.

Minefeller
Flere opprørere skal ha svart amerikanerne med motangrep. Opprørerne skal ha lagt minefeller i gatene og plassert ut bilbomber for å vanskeliggjøre koalisjonsstyrkenes inntog i byen.

Amerikanske styrker regner likevel med at de klarer å presse opprørerne tilbake.

- Trolig vil de trekke inn mot sentrum der det store slaget vil stå. Vi regner med at kampene vil pågå de neste dagene, sier general George Casey på telefon fra Bagdad mandag kveld.

- Viktig øyeblikk
- Dette er et viktig øyeblikk i det nye Iraks historie, mener Donald Rumsfeld.

- Suksess i Irak vil gi terroristene et skudd for baugen og vil fjerne Irak lengre bort fra en voldelig framtid og nærmere en framtid med frihet og muligheter for det irakiske folk, sa han mandag kveld.

Han vil ikke kalle nattens angrep for det avgjørende slaget mot opprørerne. General Casey anslår at rundt 3000 av dem har søkt tilflukt i Falluja.

- Jeg vil ikke kalle det endelig, men jeg vet at det er vanskelig og at det vil ta tid, sa Rumsfeld.

De fleste av de mest innbitte opprørerne og utenlandske stridende har imidlertid trolig forlatt Falluja for å unngå det amerikanske angrepet mot byen, hevdet irakiske sikkerhetskilder og politikere tidligere mandag ifølge Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.