Amerikansk storoffensiv i Irak

Omkring 1000 amerikanske soldater med støtte fra angrepshelikopter og krigsfly angrep en landsby nær den syriske grensa lørdag.

02.10.05 22:20

Målet er å finne militante aktivister og stanse volden som har rystet Irak i forkant av det avgjørende grunnlovsvalget 15. oktober.

Amerikanske fly avfyrte raketter mot hus og biler mens soldatene var på vei inn i Sadah. Lørdag kveld støtte amerikanske marinesoldater sammen med opprørere i gatene, og en pansret amerikansk militærbil ble sett brennende, ifølge lokale øyenvitner Associated Press har vært i kontakt med.

- Kontrollerer byen
Det amerikanske militæret mener at Al-Qaida i Irak, landets mest fryktete militante gruppe som har stått bak en serie selvmordsaksjoner i landet, har tatt kontroll over Sadah og at utenlandske krigere bruker byen som stoppested på veien fra Syria.

Angrepet er den fjerde store amerikanske offensiven i grenseområdet siden mai. Men de militante aktivistene har vist seg vanskelige å bekjempe, og har en tendens til å rykke inn i byene igjen etter at angrepene er over og flesteparten av soldatene har trukket seg tilbake.

205 drept denne uken
Al-Qaida og andre sunniledede opprørere har eskalert sin voldskampanje i Irak den siste tiden. Minst 205 mennesker har blitt drept denne uken i et forsøk på å sabotere folkeavstemmingen om den irakiske grunnloven 15. oktober.

Den sunnimuslimske minoriteten i landet er motstandere av grunnlovsutkastet, og frykter den nye loven vil splitte Irak og bety kurdisk og sjiamuslimsk dominans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.