RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanske ebolaofre får ny medisin

Legen Kent Brantly ved et sykehus i Liberias hovedstad Monrovia. Brantly ble selv smittet av ebola mens han jobbet med å hjelpe ofre for sykdommen i Liberia.
Legen Kent Brantly ved et sykehus i Liberias hovedstad Monrovia. Brantly ble selv smittet av ebola mens han jobbet med å hjelpe ofre for sykdommen i Liberia. Foto: Handout
Ikke tidligere testet på mennesker.

De to amerikanerne som er bekreftet smittet av ebola, er blitt behandlet med en ny medisin som ikke tidligere er testet på mennesker. Nesten 900 mennesker har mistet livet av sykdommen.

Både legen Kent Brantly (33) og misjonæren Nancy Writebol (59) er blitt bedre etter at de tok medisinen, ifølge den kristne organisasjonen Samaritan's Purse, som er med og driver prosjektet i Liberia hvor amerikanerne jobbet da de ble smittet.

På sykehus i USA

Brantly er nå innlagt på et sykehus i Atlanta i USA, og Writebol skal etter planen komme tilbake til hjemlandet og legges inn på samme sykehus tirsdag.

Medisinen de er blitt behandlet med, produseres av selskapet Mapp Biopharmaceutical og er tidligere testet på aper.

Ebola forårsaker høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger. Det finnes i dag ingen medisiner mot sykdommen som beviselig har god effekt.

Dødsraten for den nåværende epidemien er på rundt 60 prosent, ifølge eksperter. Standard behandling for sykdommen er å gi livsoppholdende pleie.

Nær 900 døde

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste mandag at minst 887 personer har dødd av ebola siden starten av året, etter at viruset har spredt seg i de vestafrikanske landende Guinea, Liberia og Sierra Leone.

I april innførte Saudi-Arabia forbud mot å gi visum til muslimer i de tre landene som ønsker å dra på pilegrimsreise til de hellige områdene i Sauda-Arabia.

Det er også oppdaget tre nye tilfeller av ebola i Nigeria.

Innstiller flygninger

Tirsdag kunngjorde flyselskapet British Airways at de innstiller alle sine flygninger til og fra Liberia og Sierra Leone på grunn av smitteutbruddet.

– Vi har innstilt våre flygninger til 31. august på grunn av den medisinske situasjonen i de to landene. Sikkerheten til våre passasjerer og ansatte er alltid vår høyeste prioritet, heter det i en uttalelse fra flyselskapet.

British Airways sier de vil fortsette å vurdere situasjonen de kommende ukene.

Mistenker smitte

Tirsdag opplyste helsedepartementet i Saudi-Arabia at en mann i 40-årene blir testet for ebolasmitte. Mannen kom nylig tilbake til hjemlandet fra en forretningsreise til Sierra Leone i Vest-Afrika. Han er innlagt på et sykehus i byen Jeddah etter å ha vist symptomer på blødningsfeber, som er vanlige symptomer ved ebolasmitte.

Helsedepartementet sier det har tatt forholdsregler ved å isolere pasienten på et spesialistsykehus. Blodprøver av mannen er sendt til ytterligere tester i et internasjonalt laboratorium som koordineres av Verdens helseorganisasjon.

I Nigeria frykter helsemyndighetene at åtte personer er smittet av ebolaviruset. En av tilfellene er bekreftet, noe som gjør Nigeria til det fjerde landet smitten sprer seg til. (©NTB)

Det siste om ebola-viruset:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere