RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanske Irak-diplomater isolert

Sist oppdatert:
Ingen amerikanske diplomater får lov til å bevege seg på veiene utenfor Den sikrede grønne sonen i Bagdad.

Det er et resultatet av at Iraks regjering nå nekter sikkerhetsselskapet Blackwater å operere i Irak, melder BBC. Selskapet har kontrakt på å holde vakt rundt alle ansatte som det amerikanske utenriksdepartementet har i landet.

- Sju episoder
Tidligere denne uka døde 11 irakiske sivile da vakter fra Blackwater åpnet ild på en plass i Bagdad sentrum. Selskapet hevdet de handlet i selvforsvar, men Irakiske myndigheter sier vaktene skjøt tilfeldig mot de sivile.

Statsminister Nouri al-Maliki sier i dag at episoden er den sjuende gang selskapet er involvert i drap.

- Med kaldt blod
Episoden fikk Condoleeza Rice til å ta kontakt med al-Maliki for å be om en «rettferdig og transparent» etterforskning av hendelsen. Men foreløpig ser det ikke ut for å hjelpe.

- Vi kommer ikke til å tolerere drap på våre borgere med kaldt blod. Vi har suspendert dette selskapet, for å finne ut hva som virkelig skjedde, sier al-Maliki ifølge Ap.

Gullgruve for sikkerhetsselskaper
Iraks reaksjoner setter amerikanerne under press. I dag fikk alle amerikanske diplomater beskjed om å holde seg borte fra veiene over hele Irak.

Landet har blitt en gullgruve for internasjonale sikkerhetsselskaper, og spesielt amerikanske diplomater er avhengig av denne type vakthold hver dag.

Reaksjonen fra Irakiske myndigheter fører til at blant annet oppbyggingsarbeid i regi av utenriksdepartementet stopper opp.

Nå er den ti kvadratkilometer store grønne sonen i Bagdad det eneste stedet der diplomatene kan bevege seg fritt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere