*Nettavisen* Nyheter.

Amerikanske passasjerer saksøker cruiseselskap for milliarder

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI

Seks amerikanske passasjerer som var om bord i det forliste cruiseskipet Costa Concordia saksøker selskapet for 2,7 milliarder kroner.

28.01.12 21:31

Miami (NTB-AFP-Reuters): Mens det italienske rederiet Costa Crociere vil gi passasjerene 84.000 kroner hver i erstatning, satser amerikanske advokater på milliardkrav mot skipets eiere.

Gigantkravet på til sammen 460 millioner dollar fra de seks passasjerene ble framsatt i Miami fredag.

Flere andre søksmål er ventet å bli framsatt i dagene og ukene som kommer.

Betingelser
Tilbudet fra rederiet Costa Crociere om 84.000 kroner gjelder passasjerer som ikke ble fysisk skadd. Betingelsen for å få utbetalt erstatningen er at mottakeren frasier seg retten til å reise flere krav mot selskapet.

Om lag 4.200 personer, blant dem 3.200 passasjerer, var om bord da cruiseskipet gikk på et undersjøisk skjær og kantret fredag 13. januar rett utenfor den italienske øya Giglio.

Rederiet Costa Crociere er basert i Italia, mens Carnival befinner seg i USA.

Mannskapet til sak
Også et besetningsmedlem har gått til søksmål mot Carnival på vegne av seg selv og flere andre.

Gary Lobaton fra Peru mener at de som befant seg om bord, ikke ble varslet om at det hadde oppstått en farlig situasjon før det var for sent å evakuere skipet på en ordentlig måte. Søksmålet er rettet både mot Carnival og datterselskapet Costa Crociere.

I søksmålet, som ble levert inn til en føderal domstol i Chicago torsdag, anklages selskapet for å ha gått på akkord med sikkerheten på grunn av kommersielle hensyn.

- Press fra ledelsen
Lobaton påpeker at kapteinen forlot skipet «så fort han fikk mulighet», og at han ventet både med å gi ordre om evakuering og å få satt ut livbåtene.

Samtidig fremholdes det i søksmålet at Schettino hadde blitt presset av ledelsen til å seile så nært land som mulig for at passasjerene skulle få en spektakulær opplevelse.

«Kaptein Schettino begrunnet sine handlinger med at cruiseselskapet hadde oppmuntret praksisen med å seile nær øya fordi det var god reklame og det ble tatt godt imot av passasjerene i den stadig mer konkurranseutsatte cruisebransjen», heter det i søksmålet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.