Amerikanske politikere vil droppe JSF

Foto: LOCKHEED MARTIN (AFP)

Kostnadene ved utviklingen av det amerikanske jagerflyet JSF er i ferd med å sprenge alle grenser.

18.06.10 11:45

Washington (NTB): En gruppe amerikanske politikere og eksperter foreslår å stanse utviklingen av jagerflyene som Norge planlegger å kjøpe.

I en rapport fra ekspertgruppen slås det fast at kostnadene ved utviklingen av det nye flyet er i ferd med å sprenge alle grenser, skriver Aftenposten.no.

Dessuten skal F-35, også kjent som Joint Fight Striker, være mindre pålitelig og trygt enn det produsenten tidligere har lovet.

Ekspertgruppen består både av fagfolk og politikere fra begge de store amerikanske partiene. Den har hatt i oppgave å vurdere muligheter for å kutte i forsvarsbudsjettet, og et av forslagene er å stanse utviklingen av F-35 helt eller delvis.

Regjeringen til president Barack Obama mener imidlertid fortsatt at utviklingen av F-35 er viktig for USAs nasjonale sikkerhet. Og Forsvarsdepartementet i Norge frykter ikke at debatten i USA vil få konsekvenser for det norske flykjøpet.

- Vårt klare inntrykk er at Obama-administrasjonen står fullt og helt bak programmet, og den amerikanske forsvarsministeren har også understreket det flere ganger, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch til Aftenposten.no.

Den amerikanske ekspertgruppen er opprettet på initiativ fra demokraten Barney Frank, som er leder for finanskomiteen i Representantenes hus.

Frank har tidligere støttet F-35-prosjektet til flyprodusenten Lockheed Martin. Nå sier han at han vurderer å stemme for å legge det ned. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag