*Nettavisen* Nyheter.

Amerikanske soldater drapstiltalt

Åtte amerikanske soldater er tiltalt for drap i Irak.

22.06.06 08:54

SE VIDEO
Syv marinesoldater og en lege er tiltalt i forbindelse med drapet på en sivil iraker nær byen Hamdaniya i april.

- I tillegg til drapstiltalen, er alle de åtte tiltalt for kidnapping og sammensvergelse, sier Stewart Navarre i marinekorpset.

Soldatene er beskyldt for å ha drept 54 år gamle Hasham Ibrahim Awad, en handikappet krigveteran fra Irak-Iran-krigen, 26. april i år. Amerikanerne skal ha hentet 54-åringen hjemme og skutt ham helt uprovosert.

Ble presset
54-åringens familie har tidligere fortalt at marinesoldatene forsøkte å presse ham til å opptre som angiver, i håp om å finne ut hvem som plantet veibombene og gjennomførte de mange angrepene rundt Hamdaniya.

- Etter å drept ham, slepte amerikanerne liket av Awad fra hjemmet hans til hovedveien i byen, forteller 54-åringens bror, Sadoon.

Politiet leverte liket til familien dagen etter, sammen med en rifle og måke, som familien mener ble plantet på ham for at han skulle se ut som en opprører.

Amerikanske soldater skal ha tilbudt Sadoon 2000 dollar i kompensasjon for brorens død, og litt senere 10.000 dollar. Sadoon sier at han vurderte tilbudene som et forsøk på å kjøpe familien til taushet.

- Men jeg avslo, sier han til CNN.

Krevde etterforskning
- Jeg sa til dem: «Jeg trenger ikke penger. Sanneheten er at dere tok min bror. Dere torturerte ham og dere drepte ham, selv om han var handikappet og gammel», sier han.

Irakiske myndigheter la frem de alvorlige påstandene for marinekorpset under et møte 1. mai, noe som førte til at lederen for de amerikanske soldatene i Irak, Richard Zilmer, ba om etterforskning.

Noen marinesoldater har innrømmet at omstendighetene rundt Awads død var iscenesatt.

Hendelsen er ikke relatert til etterforskningen av drapene på 24 sivile irakere i Anbar-provinsen i november.

Etterforskningen i de to sakene fikk lederen for marinekorpset i Irak, general Mike Hagee, til å holde en refsende forelesning for sine 180.000 marinesoldater om det han kaller «krig på den amerikanske måten».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.