RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanske soldater flykter fra Irak-krigen

Sist oppdatert:
Rundt 400 amerikanske soldater har flyktet til Canada. Flere søker politisk asyl fordi de mener at de amerikanske styrkene bryter internasjonal rett i Irak.

Snart faller avgjørelsen i en prøvesak hvor to soldater har søkt politisk asyl i Canada. Minst 20 andre har søkt asyl i landet.

Soldatene mener amerikanske styrker i Irak bryter med internasjonal lovgivning for krigføring. Over 9000 amerikanere har desertert siden krigen startet i mars 2003, skriver den britiske avisen The Guardian.

- Drap på uskyldige
Ryan Johnson (22) skulle vært sendt til Irak i januar i fjor, men flyktet til Canada og søker nå asyl.

- Jeg har snakket med mange soldater som har vært i Irak, og de har fortalt meg om drap på uskyldige sivile og bombing av sivile boligområder, sier han.

Havner på FBI-liste
Den kanadiske advokaten Jeffrey House representerer mange av soldatene som har desertert til Canada. Stadig flere av dem søker politisk asyl.

Alle amerikanske desertører havner på en liste over ettersøkte hos det amerikanske føderal politiet, FBI. Under Vietnamkrigen reiste mellom 50.000 og 60.000 amerikanere til Canada for å unngå å bli sendt i krigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere