*Nettavisen* Nyheter.

Amnesty - Kortsiktig hevn

Foto: Erik Johansen, SCANPIX

Henrettelsen av Saddam Hussein tilfredsstiller behovet for kortsiktig hevn, men kan ødelegge for Irak i lang tid framover, mener Amnesty International.

30.12.06 11:13

Amnestys norske avdeling fordømmer henrettelsen av den tidligere diktatoren.

- Den tilfredsstiller det kortsiktige behovet for hevn. Vi har allerede sett folk juble over det som har skjedd. Men det kan stille seg i veien for en langsiktig forsoning, sier fungerende generalsekretær John Peder Egenæs til Nettavisen.

Han mener henrettelsen natt til lørdag kan gjøre forsoningsarbeidet i Irak vanskeligere.

-Selv om det er god grunn til å tro Saddam Hussein var skyldig, er det å dømme han og henrette han på denne måten en dårlig måte å bygge Irak på, fortsetter han.

Umulig
Saddam Hussein var tiltalt i flere saker, men ble henrettet etter å ha fått dødsdommen i den første. Saken gjaldt hevndrapene i landsbyen Dujail etter et attentat mot Saddam på 1980-tallet.

Amnesty mener henrettelsene også kan sette bom for oppklaringen av andre saker. Særlig gjelder dette massakrene på kurdere i Nord-Irak på 1980-tallet og drapene på sjiamuslimer i sør i forbindelse med Golf-krigen på 1990-tallet, mener Egenæs.

-Saddam var den beste kilden til oppklaringen av hundrevis av brudd på menneskerettighetene og andre forbrytelser. Selv om han var uvillig til å samarbeide mens han var i live, er det nå uansett umulig, sier John Peder Egenæs.

- Vil gjøre vondt verre
Amnesty får til dels støtte fra forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter, Nils Butenschön. Han mener faren for at henrettelsen på sikt vil gi negative ringvirkninger i Irak, med tanke på hvor opphetet situasjonener, åpenbart er tilstede.

- Dette vil bare utdype den borgerkrigstilstanden man allerede har i Irak, sier Butenschön til TV 2 Nyhetene.

Fredsforskeren er helt uenig i amerikanske myndigheters uttalelser om at Saddam har vært gjennom en rettferdig rettergang , som ifølge USAs president George W. Bushs uttalelse lørdag morgen innleder en ny æra for irakisk demokrati og lovstyre.

- Også slike forbrytere fortjener en juridisk sett god rettssak, og det har dette ikke vært, mener Butenschön.

Statssekretær Raymond Johansen frykter på sin side at henrettelsen kan gjøre Saddam Hussein farligere død enn mens han var i live.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.