*Nettavisen* Nyheter.

Amnesty anklager Russland for krigsforbrytelser i Syria

En bygning som ifølge lokalbefolkningen i Saraqib i Idlib-provinsen i Syria ble ødelagt i russiske flyangrep tidligere denne måneden. Foto: Ammar Abdullah (Reuters)

Russland kan ha begått krigsforbrytelser i Syria ved å gjennomføre flyangrep mot sivile, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.

23.12.15 16:58

Amnesty peker på at flere hundre sivile er blitt drept i russiske flyangrep på under tre måneder.

- Noen ser ut til å ha vært direkte angrep på sivile, eller sivile mål ved at boligområder rammes der det ikke har vært beviselige militære mål eller engang medisinske fasiliteter, noe som har resultert i at sivile har blitt drept og såret, sier Amnestys regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

- Slike angrep kan innebære krigsforbrytelser. Det er avgjørende at mulige lovbrudd blir gransket uavhengig, sier han.

- Russland lyver

Amnesty mener russiske myndigheter lyver.

- Det er tegn på at russiske myndigheter kan ha løyet for å dekke over skader på sivile mål som en moské som ble truffet i et flyangrep og et feltsykehus i et annet angrep. Det er også bevis som indikerer at Russland har brukt klaseammunisjon og bomber uten styringsmekanisme i befolkede boligområder, heter det i Amnesty-uttalelsen.

Benekter innholdet

Moskva avviser anklagene om at russiske militære kan stå bak krigsforbrytelser i Syria, slik Amnesty International framholder.

Rapporten fra Amnesty International inneholder «banale klisjeer» og «falsk informasjon», sier talsmann Igor Konasjenkov i Russlands forsvarsdepartement onsdag ettermiddag.

En kilde i det russiske utenriksdepartementet mener det er viktig å peke på at Amnesty angivelig baserer seg på opplysninger fra den britisk-baserte syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

- Det er ingen informasjonskilde for oss, uttaler vedkommende.

1.100 mål på seks dager

Russiske krigsfly har siden 18. desember bombet 1.093 mål i en rekke provinser i Syria, opplyser forsvarsdepartementet i Moskva.

Russlands militærfly har de siste seks dagene vært på tokt totalt 302 ganger. De nesten 1.100 luftangrepene fant sted i en rekke syriske provinser, opplyser forsvarsdepartementet.

Blant annet skal de russiske bombene ha ødelagt en treningsleir hvor utenlandske krigere hadde base i Idlib nord i Syria. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag