RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty debatterer avkriminalisering av sexhandel

Sist oppdatert:
Amnesty International skal nå ta stilling til om organisasjonen bør støtte avkriminalisering av prostitusjon eller opprettholde synet på at all sexhandel må forbys.

400 delegater fra 70 land er samlet i Dublin for å diskutere det vanskelige dilemmaet og stemme over hvorvidt menneskerettsorganisasjonen skal gå inn for å avkriminalisere sexhandel.

Dersom forslaget om avkriminalisering blir vedtatt, vil det bidra til å utforme Amnestys politiske linje i synet på global sexhandel. Organisasjonen mener hensynet til dem som selger seksuelle tjenester, må veie tungt.

– Vi ønsker å få et juridisk rammeverk på plass der alle elementer av sexarbeid avkriminaliseres, sier Thomas Schultz-Jagow, Amnestys kampanje- og kommunikasjonsdirektør.

Kontroversielt

Men forslaget er kontroversielt fordi det også foreslår avkriminalisering av den tredje parten involvert i sexhandelen, nemlig de som organiserer handelen som bordelleiere og halliker.

Det har fått organisasjonen Koalisjonen mot menneskehandel av kvinner (CATW) til å skrive et åpent brev til Amnesty der det står at menneskerettsorganisasjonens troverdighet vil bli alvorlig svekket dersom forslaget om avkriminalisering blir vedtatt.

Forslaget støtter mer opp om dem som utnytter enn dem som blir utnyttet, mener CATW.

– Mister troverdighet

– Det er ingen logikk bak argumentet om at man for å beskytte dem som utnyttes, må avkriminalisere dem som utnytter, sier CATW-direktør Tania Bien Aime. Hennes organisasjon henviser til en studie fra 2012 som avdekker vekst i menneskehandel til land der prostitusjon er lovlig.

Brevet fra CATW til Amnesty er undertegnet av over 600 kvinnerettighetsgrupper, tidligere sexarbeidere og internasjonale stjerner som Meryl Streep og Kate Winslet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere