RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty hudfletter USA

Sist oppdatert:
- USA har pantsatt sin moralske autoritet i Bagdads gater, hevder Amnesty International i sin årsrapport.

MENNESKERETTIGHETSHUSET (TV 2 Nettavisen): I årsrapporten som blir lagt fram tirsdag, hevder Amnesty at krigen mot terror har underminert menneskerettighetene og trukket oppmerksomheten vekk fra viktige saker som fattigdom og mangelen på naturressurser, melder AP.

- Regjeringer har lammet internasjonale institusjoner, sløst bort offentlige midler og ofret prinsipper i krigen mot terror. De har også snudd seg vekk fra overgrep, heter det i rapporten.

Amnesty kritiserer land som USA, Kina og Russland for å fokusere på snevre interesser, i stedet for å forsøke og løse store konflikter, som i Darfur.

- USA har pantsatt sin moralske makt i gatene i Fallujah og Bagdad, og mistet sin moralske autoritet til å diskutere dette temaet, sier generalsekretær i Amnesty International, Irene Khan, til AP.

Amnesty oppfordrer samtidig USA til å stenge Guantanamo-leiren og offentliggjøre navnene på alle fanger som sitter i hemmelige fengsler.

Dette er Amnesty-

rapporten:

«The State of the World's Human Rights» tar for seg fire hovedområder:

  • Krigen mot terror
  • Vold mot kvinner
  • Dødsstraff
  • Våpen ute av kontroll

- Guantanamo er et brudd på internasjonal lov, der mennesker settes utenfor loven. Budskapet til andre regimer i verden - som Egypt eller Kina - er at de også kan ignorere menneskrettigheter, sier Khan.

Smitter
Generalsekretær Petter Eide i Amnestys norske avdeling understreker at fokuset på USA ikke betyr at landet er noen versting.

- Men menneskerettighetspolitikken USA fører har en global smitteeffekt. Derfor får de mer kritikk enn for eksempel Kina, sier han til TV 2 Nettavisen.

Under presentasjonen i Oslo la Eide også vekt på at forholdene for menneskerettighetene bedret seg fra 2004 til 2005. Færre land henretter fanger. Samtidig arbeider stadig flere land for strengere kontroll med våpenhandel, understreket Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere