RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten


EN NY AMNESTY-RAPPORT konkluderer med at blant annet amerikanske våpen brukes av Den islamske stat (IS).
EN NY AMNESTY-RAPPORT konkluderer med at blant annet amerikanske våpen brukes av Den islamske stat (IS). Foto: Chip Somodevilla (Afp / NTB scanpix)
Brorparten av den militante jihadistgruppa IS' enorme våpenarsenal kommer fra USA, EU, Russland og Kina, fastslår Amnesty International i en ny rapport.

IS har opparbeidet seg et stort arsenal med sofistikerte våpen, i hovedsak plyndret fra irakiske militærlagre.

Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land.

- Det enorme og varierte våpenarsenalet som brukes av den væpnede gruppa som kaller seg Islamsk stat (IS), er et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for de mange grufulle overgrep i massiv skala, sier Amnestys Patrick Wilcken, som forsker på våpenkontroll, sikkerhetshandel og menneskerettigheter i organisasjonen.

Våpenbonanza

Da IS erobret storbyen Mosul i fjor sommer, tok krigerne også enorme mengder amerikanskproduserte våpen og kjøretøy. Utstyret kom godt med da IS siden inntok andre deler av Irak.

- Svak regulering av de kolossale våpenstrømmene inn i Irak, som går flere tiår tilbake i tid, har gitt IS og andre væpnede grupper en bonanza – tilgangen på våpen mangler sidestykke, sier Wilcken.

Uansvarlig

Amnesty understreker at det store våpenarsenalet som IS har tilrøvet seg, har gjort de opprørerne i stand til å gjennomføre grufulle overgrep med fryktelige konsekvenser for sivilbefolkningen. Vilkårlige drap, voldtekt, tortur og bortføringer har drevet flere hundre tusen mennesker på flukt.

Ekstremistgruppas varierte og omfattende våpenarsenal gjenspeiler flere tiår med uansvarlige våpenleveranser til Irak, mener organisasjonen. Amnesty fremhever manglende kontroll siden USAs invasjon i 2003, samt utbredt korrupsjon i irakiske regjeringer, som bakgrunnsårsaker.

Forsvunnet

Mesteparten av IS' våpen og ammunisjon ble i sin tid levert til det irakiske militæret fra USA, Russland og tidligere sovjetstater. Våpenstrømmene ble blant annet finansiert gjennom oljehandel, Pentagon-kontrakter og NATO-donasjoner, ifølge Amnesty. Brorparten av disse våpnene er nå forsvunnet fra irakiske militærlagre.

IS har i dag tilgang til avanserte våpen som luftvernsystemer, styrte panservernraketter og pansrede kampkjøretøy, samt automatvåpen fra den russiske AK-serien og amerikanske M16 og Bushmaster.

IS disponerer dessuten store mengder konvensjonelle våpen, granater og artilleri. Kalsjnikov-rifler fra Sovjet-tiden er svært vanlig blant IS-krigere.

En vekker?

Amnesty håper nå at flere land vil lære av erfaringene med IS, og at rapporten vil bidra til at våpenstrømmene til konfliktområder dempes i framtida.

- Arven fra våpenspredningen i Irak og regionen har allerede ødelagt flere millioner menneskers liv og levebrød og utgjør stadig en trussel. Konsekvensene av skjødesløse våpenleveranser til Irak og Syria, og IS' påfølgende erobring, må være en vekker for våpeneksportører over hele verden, sier Wilcken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere